Afbeelding
Archieffoto: Theo van Kralingen

Gemeente bekijkt mogelijkheden financiële steun voor sportverenigingen

Algemeen 829 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis en lokale sportverenigingen gaan de mogelijkheden voor financiële steun bekijken die vanuit de overheid beschikbaar wordt gesteld. Op 1 mei maakt minister van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat het kabinet 110 miljoen euro reserveert voor sportverenigingen in Nederland. 

Veel lokale sportverenigingen zijn door de sluiting van clubhuizen en vroegtijdig beëindigen van de competities financieel flink geraakt. Omdat sportverenigingen noodgedwongen geen of minder diensten kunnen verlenen lopen de inkomsten terug. De financiële steun is een tegemoetkoming in de kosten die gewoon doorlopen. Wethouder Peter Schop is blij met het steunpakket: "Veel sectoren zitten momenteel in zwaar weer door de coronacrisis. Ook de sportverenigingen. Het is van groot belang dat zij straks weer op volle kracht komen, zodat iedereen weer lekker kan gaan sporten. Ik ben natuurlijk erg blij met deze steun van de Rijksoverheid. Tegelijk besef ik dat de verliezen veel groter zijn."

Kwijtschelding huurkosten
Gemeenten kunnen bij de overheid een compensatie aanvragen om zo de huurkosten voor sportverenigingen kwijt te schelden. Dit geldt voor sportverenigingen die te maken hebben met een omzetdaling in de periode van 1 maart tot 1 juni. Gemeente Hellevoetsluis kijkt de komende periode welke huurbedragen in aanmerking komen en op welke manier compensatie plaatsvindt.

Bijdrage voor kleine verenigingen
Voor kleine verenigingen met eigen accommodatie komt een aparte bijdrage. Vaak zijn zij te klein om in aanmerking te komen voor regelingen vanuit het Rijk. Als er sprake is van een omzetverlies van meer dan 20%, dan komen zij in aanmerking voor een bijdrage van 2.500 euro. Ook komt de mogelijkheid voor sportverenigingen om een lening af te sluiten. Dit kan tegen een lage rente. Stichting Waarborgfonds Sport helpt de verenigingen hier mee.

De afgelopen periode werden meerdere fracties van de lokale partijen benaderd door sportverenigingen omdat zij duidelijkheid en zo nodig compensatie wilden voor de geleden schade. De kosten voor de clubs lopen door ondanks dat het verenigingsleven is stilgevallen en een deel van de inkomsten niet meer binnenkomt. Fractievoorzitter Bianca Verschoor GroenLinks: “GroenLinks is blij met het steunpakket vanuit de landelijke overheid, maar betreurt het dat het college van B&W niet zelf eerder heeft gehandeld. Zeker nu blijkt dat de miljoenen van Eneco gestort zijn. Waarom dan wachten op landelijk geld en verenigingen zo lang in onzekerheid laten zitten? Wij vinden dat dit voor onnodig veel stress en onzekerheid heeft gezorgd bij lokale sportverenigingen."

Overigens hebben niet alle sportverenigingen financiële steun nodig tijdens de coronacrisis. We spreken met de voorzitters van v.v. Hellevoetsluis en FC Vlotbrug. Edwin Boogaard v.v. Hellevoetsluis: “Als het nodig is zullen wij een aanvraag indienen, maar komen deze periode zonder steun ook wel door. Aanstaande zaterdag stond Hellevoetsluis-Nieuwenhoorn op het programma, dus dat is wel een forse aderlating is. Dus we missen wel inkomsten, maar komen hierdoor niet in de problemen als club. We hebben geen leden die hun contributie hebben stopgezet of teruggevraagd. En ook onze sponsors blijven trouw. Sterker nog, we hebben zelfs wat nieuwe sponsors geworven deze periode."

“Het is goed dat de wil er is om sportverenigingen te helpen. Wat voor ons als club relevant is, is de kwijtschelding van de huurkosten” geeft Maarten Fonkert FC Vlotbrug aan. “We rekenen er min of meer op dat de gemeente hierin zal voldoen aan de landelijke richtlijn. Door het ontbreken van inkomsten uit de kantine lopen we veel geld mis en zullen daardoor een tekort op de begroting op gaan lopen rond de zomer. We krijgen een tik van de coronacrisi, maar we zijn een financieel gezonde club en gaan er hard aan werken dit de komende jaren weer goed te maken.”

In de komende tijd wordt onderzocht welke verenigingen in Hellevoetsluis voor compensatie in aanmerking kunnen komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant