Burgemeester Junius brengt op gepaste afstand een bezoek aan het bruidspaar.
Burgemeester Junius brengt op gepaste afstand een bezoek aan het bruidspaar. Foto: Wil van Balen

Platina bruidspaar: De lamp hing ook wel eens te slingeren hoor!

Algemeen 1.299 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een platina huwelijk, 70 jaar, komt niet vaak voor. Daarom kwam burgemeester Milène Junius met dubbele bloemen naar het "Roozenhofje', het huis van Kees en Bep Tol. De brief en bloemen van de koning werden persoonlijk overhandigd door de burgemeester. Het echtpaar zat buiten in het zonnetje. Want in deze rare tijd is het voor iedereen improviseren.

Boerengemeenschap
"Deze dag is veel mooier dan onze trouwdag, op 4 mei 1950", valt Kees maar direct met de deur in huis als de burgemeester vraagt hoe die trouwdag verliep. Op de enigszins verbaasde blik van de burgemeester vervolgt hij: "Bep en ik waren 'stout' geweest, want er was een baby op komst. En dat was in die jaren heel wat, vooral binnen de conservatieve boerengemeenschap waarin wij toen leefden. Het nieuwtje ging natuurlijk de gehele omgeving door, en ook mijn ouders waren niet blij."

7 keer aan-en-uit
Bep vertelt dat de liefde moest groeien. De verkering is wel zeven keer aan en uit geweest! Tot, op een dag zij op het bankje bij slagerij van Pelt was gaan zitten en vroeg om een gesprek met Kees. Zijn vrienden raadden het hem af om te gaan praten, maar Kees – die graag zijn eigen gang gaat – ging het gesprek aan. En daarna is het nooit meer uitgegaan en dus zitten we nu voor hun gezellige huis aan de Rog.

De burgemeester wil graag weten hoe je het zo veel jaren volhoudt. Hierop antwoordt Kees "Ach het is geven en nemen. En de lamp heeft hier best wel eens geslingerd hoor! Maar dat hoort erbij, je moet niets opkroppen maar altijd in gesprek blijven en dat hebben we gedaan." Bep vertelt dat ze nu nog steeds veel gespreksonderwerpen hebben. "Je hebt samen zo veel mooie herinneringen en daar komen er altijd wel enkele van boven. Nee, het is hier nooit stil in de kamer."

Het echtpaar heeft drie dochters, waarvan er één met haar gezin in Canada woont. De tickets voor het grote feest waren al gekocht, tot Corona roet in het eten gooide. Maar zodra het weer kan gaat de hele familie bij elkaar komen, dat is afgesproken. Als verrassing voor het bruidspaar heeft de familie een mooie video opgenomen en kleinzoon Koen de Hoog is op bezoek gekomen om deze te tonen.

Niets te vieren
Terug naar die speciale datum. "Mijn ouders schaamden zich voor ons en daarom trouwden wij op de dag van de dodenherdenking" 'dan hebben jullie later ook niets te vieren', werd ons gezegd. Bep vertelt hierover dat ze totdat het echtpaar 40 jaar getrouwd was, altijd iedere vijf jaar iets met de kinderen ondernamen rond de trouwdatum. "Maar toen we 40 jaar getrouwd waren wilde ik voor één keer een groot feest. Dat hebben we met 175 mensen gevierd in de Meent in Oudenhoorn." Later dit jaar doen we deze dag ook nog eens over, met de hele familie. En heel de wijk gunt het deze familie!

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant