Afbeelding

Hittekaart 2020: aantal woningverkopen blijft laag en de prijzen stijgen door

Actueel 700 keer gelezen

De betaalbaarheid van wonen staat verder onder druk. Dat is te zien op de landelijke Hittekaart 2020, die Bouwfonds Property Development (BPD) heeft uitgebracht. Vorig jaar steeg de gemiddelde koopsom met 7% naar € 307.987, terwijl het aantal woningverkopen in de bestaande markt op hetzelfde niveau bleef als in 2018, op 218.000 woningen. Hogere prijzen, gerelateerd aan de steeds grotere vraag naar woningen en te weinig woningaanbod, zorgen voor almaar grotere spanning op de woningmarkt.
 
De druk op de woningmarkt is ongekend hoog, met name in de Randstad, het midden van het land en de Brabantse steden. Ten opzichte van de totale woningdruk, is de druk het meest opgelopen in de provincie Zuid-Holland. Maar dit jaar zien we interessante 'nieuwkomers'. Almere, zuidelijk Rotterdam, Leiden en de bollenstreek hebben een relatief 'hetere' woningmarkt dan vorig jaar. Opvallend is de toegenomen drukte langs belangrijke verkeersaders, zoals de A12 (m.n. tussen Utrecht en Gouda) en de A4 (tussen Amsterdam en Den Haag) - naast die langs de A1, A28 en A58.

Best scorende, sterkst stijgende en dalende gemeenten in Zuid-West Nederland
De regio Zuid-West Nederland kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers.
 
De best scorende gemeenten zijn: Den Haag, Lansingerland, Leiden, Rotterdam, Wassenaar.
De sterkste regionale stijgers zijn: Albrandswaard, Kapelle, Katwijk, Lisse, Zoeterwoude.
De gemeenten Borsele, Krimpen aan den IJssel, Noord-Beveland, Ridderkerk en Westvoorne behoren tot de dalers in de regio.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant