Het plan van aanpak voor de fusie wordt eind mei aangeboden aan de gemeenteraden van de drie gemeenten.
Het plan van aanpak voor de fusie wordt eind mei aangeboden aan de gemeenteraden van de drie gemeenten. Archieffoto

Politieke partijen bereiden zich voor op bestuurlijke fusie op Voorne

Algemeen 500 keer gelezen

Hellevoetsluis – De gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben op 15 april het besluit genomen om vanaf 1 januari 2023 een nieuwe gemeente te vormen op het eiland Voorne. Dit besluit maakt de weg vrij om de wettelijke procedure te starten om tot één gemeente te komen.

De volgende stap is het opstellen van een zogenoemd herindelingsontwerp door de drie gemeenten. Hierin worden alle betrokken partijen meegenomen: niet alleen gemeenteraden, colleges en ambtenaren van de drie gemeenten, maar ook inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De drie gemeenten willen de samenleving actief betrekken bij het fusieproces. Het herindelingsontwerp dient eind dit jaar in concept gereed te zijn. Ook maken de drie gemeenten gezamenlijk een plan van aanpak voor de fusie. Deze wordt eind mei aangeboden aan de gemeenteraden. Daarnaast hebben de gemeenteraden gevraagd om een zogenaamd due diligence onderzoek. Dit is een diepgaand onderzoek naar de financiële en organisatorische situatie van de drie gemeenten.

Rol van gemeenteraadsfracties
De fusie is een onderwerp dat alle bewoners, bedrijven en organisaties aangaat. De gemeenteraden hebben een belangrijke rol in de verdere vormgeving. Reden voor Groot Hellevoet om de politieke partijen die zitting hebben in de Hellevoetse raad te vragen naar hun verwachtingen.

De Hellevoetse fractievoorzitters zijn twee vragen voorgelegd: De drie gemeenten vinden het belangrijk om de samenleving actief te betrekken bij het fusieproces. Hoe zal naar uw mening deze betrokkenheid vorm dienen te krijgen? En vraag twee: Welke kansen en bedreigingen ziet u voor de toekomstige gemeente?

Inwonersbelangen Hellevoetsluis
Rien Kap (IBH): "Bewoners hebben in de vorige fase al hun mening kunnen geven. Er zijn inspraakavonden gehouden en het Burgerpanel is betrokken geweest. Het vervolg van het fusieproces ligt nu bij de drie gemeenteraden. Wat kansen betreft is het duidelijk dat de nieuwe ambtelijke organisatie groter kan inkopen en samen kan optrekken met Nissewaard en Provincie als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw. Samen met de Metropoolregio kunnen we een grotere vuist maken als het gaat om de ontsluiting van de N57 en beter openbaar vervoer. Een mogelijke bedreiging is dat de service voor de burger terugloopt. Misschien is er behoefte aan steunpunten in de wijken.

VVD
"Dick Bosgieter (VVD): "Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties worden meegenomen in het fusieproces. We moeten weten wat het voor hen betekent als we één gemeente worden. Door de beperkingen van de Coronacrisis moeten we slimme oplossingen vinden om meningen te peilen. Wat de VVD betreft moet dit niet een politieke discussie worden, maar de gemeenteraden als collectief moeten een rol hebben. De nieuwe gemeente krijgt meer bestuurskracht, waardoor onze positie in de Metropoolregio en andere samenwerkingsverbanden sterker zal worden. We zullen ons meer naar de bewoners richten door bijvoorbeeld spreekuren te houden in buurtcentra in de dorpskernen. De VVD wil geen nieuw gemeentehuis en raadsvergaderingen zouden moeten rouleren qua locatie. Een bedreiging zou kunnen zijn dat de gemeenten elkaar wantrouwen als het gaat over de financiële positie".

CDA
Cilia Meerman (CDA): "Deelname zal op verschillende manieren vorm krijgen. Het burgerpanel, een groep inwoners dat samen representatief is voor de inwoners van Hellevoetsluis, zal regelmatig geraadpleegd worden. Vorig jaar gaven zowel de aanwezigen op de inspreekavonden als het burgerpanel duidelijk aan tijdens het proces goed en tijdig geïnformeerd te willen worden. Iedereen zal ook individueel de mogelijkheid krijgen ideeën en meningen kenbaar te maken via verschillende mediakanalen. Als kans ziet het CDA een robuustere organisatie met meer mogelijkheden voor specialisatie, waardoor de kwaliteit en de strategische beleidskracht toeneemt en de kwetsbaarheid vermindert. Ook het zorgaanbod zou voor een groot deel per wijk of kern plaats moeten vinden, dichtbij de inwoners. De nieuwe gemeente is een impuls voor recreatie en toerisme, zowel op het land als op het water. Een bedreiging kan zijn dat de dienstverlening minder wordt door grotere afstand van bestuur en organisatie. Door bijvoorbeeld uit te gaan van een kernen- en wijkenbeleid, zodat elke kern of wijk zijn eigen contactpersonen heeft, kan dit voorkomen worden. Hierdoor kan de dienstverlening er zelfs op vooruitgaan."

GroenLinks
Bianca Verschoor (GL): "We zullen meer dan voorheen onze bewoners, bedrijven en organisaties actief betrekken. Helaas hebben inspraakbijeenkomsten van vorig jaar weinig opgeleverd. Er waren meer ambtenaren dan bewoners aanwezig, en ondernemers waren er helemaal niet. We moeten actiever informeren en meningen peilen via brieven en lokale media zoals Groot Hellevoet. Als kans ziet GroenLinks vergroting van de zeggenschap in de Metropoolregio om het nu versnipperde openbaar vervoer te verbeteren. In de zorg komt er misschien een mogelijkheid om een Huisartsenpost (HAP) terug te krijgen. Ook maakt GroenLinks zich hard voor het natuurbehoud in Westvoorne. Een zorgpunt is de gemeentelijke belastingen. Hellevoetsluis zit laag in vergelijking met Brielle en Westvoorne. We voorzien dat deze voor Hellevoetsluis straks hoger zal zijn".

D66
Mieke Bakker (D66): "Vanuit de gemeenteraden wordt een fusiecommissie geformeerd, die bovenop het proces zit. Betrokkenen moeten regulier via Groot Hellevoet, met een frequentie van bijvoorbeeld 1x per maand, geïnformeerd worden over de voortgang. Over kansen en bedreigingen kan ik zeggen dat we moeten leren van de mislukte Werkorganisatie Voorne van de afgelopen jaren. Zo moet het dus niet. We werken op Voorne al heel veel samen. Uit dit fusieproces moeten we sterk tevoorschijn komen. We moeten goed naar elkaar blijven luisteren. Bij wrijvingen blijkt vaak dat er niet goed wordt gecommuniceerd".

PvdA
Daan Dankaart (PvdA): "Als het gaat om deelname van alle betrokkenen moeten we ons richten op de 10 woonkernen van Voorne en communiceren via de drie lokale kranten. Bijeenkomsten, bestuurlijke als ook ambtelijke, moeten zo veel als mogelijk op locatie plaatsvinden. Bewonersbijeenkomsten kunnen we spreiden over de 10 kernen. Bewoners kunnen we via een prijsvraag laten nadenken over de naamgeving van de nieuwe gemeente en over waar het gemeentehuis gevestigd moet worden. Groot Hellevoet moeten we, vind ik, dan omvormen tot een Groot Voorne met daarin artikelen op de schaal van woonkernen. Per woonkern kan een ambtenaar worden aangewezen, die spreekuur houdt op locatie: zo breng je de diensten naar de bewoners."

De gemeenteraadsverkiezingen worden voorafgaand aan de officiële start van de fusie in november 2022 gehouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant