Afbeelding
Foto: Pixabay

Aantal opgenomen coronapatiënten ziekenhuis toont dalende lijn

Actueel 657 keer gelezen

Vandaag zijn er 156 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld dit meldt het RIVM op 17 april. Er zijn 144 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 30.449 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.

Het RIVM meldt dagelijks het aantal positief geteste mensen op het coronavirus en het aantal overleden mensen aan de gevolgen van het virus. Het meldt echter niet hoeveel mensen genezen zijn. Iemand die langer 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Zij zijn niet verplicht om dit te melden bij RIVM of GGD waardoor het aantal genezen coronapatiënten niet bekend is bij het RIVM.

Oversterfte
De totale sterfte in Nederland is sterk verhoogd. Zowel in week 14 als in week 15 zijn rondom 5.000 personen in Nederland overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar.

Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doodsoorzakenregistraties duidelijk.   Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

Meer informatie is te vinden in het nieuwsbericht van het CBS.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant