Afbeelding
Archieffoto: Wil van Balen

Woningsdag is het alternatief voor Koningsdag

Actueel 975 keer gelezen

Hellevoetsluis - Koningsdag, normaal leest u in onze krant welke initiatieven waar plaatsvinden. Onze fotograaf Wil van Balen maakt die dag een ronde door Hellevoetsluis en vervolgens ziet u allerlei feestelijke foto's in de krant en op onze nieuwssite. Maar dit jaar is alles anders. Er zijn geen kleedjesmarkten of Koningsspelen.

Het bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft een alternatief programma vastgesteld: "Thuis e´n samen. Koningsdag 2020 krijgt een totaal andere vorm. Samen het Wilhelmus zingen; kinderen schrijven een brief aan de koning; muzikanten treden op voor ouderen; een digitale kleedjesmarkt en een nationale toost. Een compleet programma."

Een brief voor de Koning
Speciaal aan de kinderen wordt gevraagd of ze een brief of een tekening willen maken voor de Koning. Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig? Ali B. is ambassadeur van dit project. Het KBOV bundelt de brieven en overhandigen deze aan de Koning.

Kinderen zullen het voorjaar van 2020 nooit meer vergeten. Daarom is KBOV op zoek naar de verhalen en belevenissen van kinderen die hun coronacrisis schetsen in de vorm van een tekening, verhaal of gedicht. Die tekeningen, verhalen en gedichten worden gebundeld om een monument voor later te maken. Ben je 12 jaar of jonger en wil je meedoen aan het schrijven en tekenen van een boek? Doe mee!

Schrijf in maximaal 15 regels of teken jouw verhaal, jouw ervaring op over de coronacrisis. Over de tijd dat je thuis moest zijn, hoorde over mensen die ziek waren, niet naar school mocht, papa of mama die thuis moest blijven of juist heel veel moest werken. Schrijf of teken iets moois en stuur dit op voor 22 april, maak er een foto van en stuur je verhaal op naar secretariaat@oranjebond.nl ofapp je foto naar: 06 20 84 61 18

Zet vooral je naam, leeftijd en woonplaats erbij.

Dan plaatsen wordt jouw verhaal of jouw tekening in het Boek voor de Koning geplaatst. Met het inzenden van je verhaal gaan je ouders akkoord dat het gepubliceerd wordt.

Programma maandag 27 april aanstaande:

06.19 uur: vanaf zonsopgang in heel Nederland vlag en wimpel voor de Koning en voor elkaar

09.45-10.00 uur: Klokgelui in heel Nederland

10.00 uur: Nationale Aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we het Wilhelmus met het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanuit Gouda feliciteert burgemeester Pieter Verhoeve (voorzitter Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen) Zijne Majesteit met zijn verjaardag.

10.00-18.00 uur Start digitale kleedjesmarkt (volg de berichten hierover voor aktuele info)

11.00 uur NOS: Compilatie Koningsdag (televisie)

13.00 uur Overhandiging bundel 'Koningsbrieven'

15.00 uur Zingen voor saamhorigheid; tegen het eenzaamheidsvirus

Artiesten treden in heel Nederland solo op voor verzorgingstehuizen; onder leiding van Ali B.

16.00 uur Nationale Toost (zie www.nationaletoost.nl); we proosten op de Koning die 53 jaar wordt.

Mogelijke initiatieven voor Woningsdag

Het KBOV heeft aan de Oranjeverenigingen een top 8 gestuurd van initiatieven die op 27 april genomen zouden kunnen worden:

1. Luiden van de klokken voor ons Koningshuis, de zieken, de nabestaanden van mensen die overleden zijn en allen die in de zorg werken.

2. Uithangen een bepaalde vorm van versiering, wat blijk geeft aan betrokkenheid bij en op elkaar.

3. Zorg voor een nationaal zangmoment en zet lokale musici in.

4. Zend op TV iets uit over ons Koningshuis, bijvoorbeeld een overzicht van Koninginne-

en Koningsdagen.

5. Digitale bingo met prijzen van plaatselijke winkeliers

6. Combinatie aandacht geven, steun bieden en hulp geven. Ga trakteren, bijvoorbeeld bij zorginstellingen.

7. Lokale posters achter ieder raam of bonnen verloten van mensen die vlaggen of versieringen ophangen.

8. Placemat huis aan huis bezorgen met tekeningen, puzzels, tips etc. wat kinderen op Koningsdag kunnen doen. Geef dat echt een lokaal tintje.

Ontplooit u een activiteit in Hellevoetsluis? Geef het aan ons door, dan kunnen wij daarover berichten.

De KBOV onderstreept dat het van het grootste belang is dat iedereen zich houdt aan de voorschriften van het RIVM en de overheid. Daarnaast is goed overleg met de plaatselijke autoriteiten van groot belang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant