Het verenigingsleven is tot stilstand gekomen door de coronacrisis.
Het verenigingsleven is tot stilstand gekomen door de coronacrisis.

Hellevoetse sportverenigingen luiden noodklok door Coronacrisis

Algemeen 1.844 keer gelezen

Hellevoetsluis – Niet alleen bedrijven en ondernemingen zijn door de Coronacrisis in financiële problemen gekomen. Ook sportverenigingen zien hun activiteiten, en daarmee hun inkomsten, gedaald tot vrijwel het nulpunt. Terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

Verenigingen zoals Boca Sports, Twirlvereniging Oleander Hellevoetsluis, KDO Sport en voetbalvereniging FC Vlotbrug hebben aan de bel getrokken bij de gemeente en politieke partijen. Zij willen in overleg met de gemeente om te praten over bijvoorbeeld tijdelijke vermindering van huurlasten. De huur van gemeentelijke accommodaties die nu niet gebruikt worden omdat het verenigingsleven tot stilstand is gekomen, wordt nog steeds betaald. Politieke partijen willen van het college van B&W weten of verenigingen die in financiële nood komen, een beroep kunnen doen op een compensatieregeling. Sommige sportverenigingen die betaalde krachten in dienst hebben kunnen een beroep doen op de compensatieregeling van de rijksoverheid. Deze Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS-compensatieregeling) kent een bedrag van € 4.000 toe.

Groot Hellevoet sprak met Maarten Fonkert, voorzitter van voetbalvereniging FC Vlotbrug. "We zijn een gezonde sportvereniging met 500 leden. We hebben een sluitende begroting met zelfs iets ruimte om duurzame investeringen te doen zoals een warmwatervoorziening, zonnepanelen en ledverlichting voor de velden. Die plannen kunnen we door de Coronacrisis voorlopig niet uitvoeren. Van maart tot juni vallen alle kantine-inkomsten geheel weg. De vaste lasten gaan echter wel gewoon door en om de kosten te drukken hebben we noodgedwongen alle vrijwilligersbijdragen stopgezet. Dat is best pijnlijk. Gelukkig hebben we relatief weinig kosten gehad voor verwarming van kantine en kleedkamers. Van de gemeente ontvangen we een onderhoudssubsidie voor de velden, maar voor dat deel dat we niet zelf kunnen doen, besteden we uit aan een loonbedrijf".

Maarten Fonkert vertelt verder: "De KNVB heeft aangegeven dat er wellicht een noodfonds komt, maar hierover is weinig bekend. Wel heeft de bond aangegeven dat de afdracht per lid wordt uitgesteld. Bij de gemeente hebben we huurverlaging aangevraagd, maar de betrokken sportambtenaar wil eerst een goed beeld hebben van de situatie bij ons en bij andere sportverenigingen. Juist in deze maanden hebben we als voetbalvereniging de meeste activiteiten en inkomsten. Na juni valt het stil door de zomervakantie. Door de Coronacrisis zijn we over dit jaar al een derde van de totale omzet kwijt".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant