Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Paasweekend

vr 10 apr 2020, 11:24 Algemeen

Hellevoetsluis - Vindt u ook dat wanneer de zon schijnt, alles er net een beetje beter uitziet? Het afgelopen weekend heb ik, net als velen van u, genoten van het mooie weer.

Bij mooi weer is de verleiding groot om naar het strand of de parken te gaan. Wanneer iedereen dat doet, is het onmogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Gelukkig zien we dat nu, na een periode van wennen, de meeste mensen zich goed aan de RIVM-regels houden. Rustige straten, stranden en parken zijn goed en noodzakelijk, want daarmee houden we de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen.

Komende weekend is het Paasweekend. Christenen vieren met Pasen dat Jezus opgestaan is uit de dood. Onder normale omstandigheden wordt dat feestelijk gevierd op Paaszondag met elkaar in de kerk. Pasen is ook voor veel Nederlanders een lente-feest. Een lang weekend, dat vaak in het teken staat van samenzijn met de familie. Met leuke tradities als chocolade-eieren zoeken en een lekkere brunch. Veel mensen trekken erop uit voor een wandeling in de natuur of gaan lekker naar de camping of de boot.

Dit jaar is het anders. Religieuze instellingen hebben afgesproken om geen diensten te organiseren, maar te streamen via internet. Families kunnen niet bij elkaar komen om gezellig samen te eten, maar eten in kleine kring. Campings en jachthavens zijn gesloten, want toeristen zijn nu even niet welkom.

Elkaar niet kunnen zien, spreken en aanraken is moeilijk. We hebben het nodig om met elkaar in contact te blijven. Ouderen krijgen nu al weken geen bezoek en komen niet buiten. En wist u dat ook veel jongeren zich eenzamer voelen door deze Coronacrisis? Voor oud en jong is het hele sociale leven in één klap stil komen te liggen. Liefde en het gevoel ergens bij te horen zijn basisbehoeften. Hoe langer deze periode van sociale onthouding duurt, hoe lastiger het is. En toch hou vol!

We moeten naar elkaar blijven omkijken. Nu niet letterlijk, maar figuurlijk. Juist dit weekend. Tik een digitaal eitje met de familie via Facetime. Zet het videobellen aan tijdens een maaltijd, zo eet je niet alleen. Of stuur elkaar gewoon weer eens een ouderwetse kaart om te laten weten dat je aan elkaar denkt.

Geniet van het paasweekend thuis, in uw tuin of op uw balkon. En blijf bereikbaar en verbonden. Hou vol!

Uit de krant