'Wat patiënten erg prettig vinden is dat zij hetzelfde gezicht tijdens de hulp zien. Dat is ook heel belangrijk in deze tijd.'
'Wat patiënten erg prettig vinden is dat zij hetzelfde gezicht tijdens de hulp zien. Dat is ook heel belangrijk in deze tijd.'

Inge Wegereef, wijkverpleegkundige in hart en nieren

Algemeen 1.333 keer gelezen

Hellevoetsluis - Inge Wegereef is één van de mensen die dagelijks met veel mensen die zorg nodig hebben in contact staat. Vanuit haar baan in de thuiszorg bij Happy Nurse komt ze wekelijks op diverse adressen.

We vragen Inge welke veranderingen ze ervaart tijdens haar werkzaamheden? "Qua handelingen verandert er natuurlijk weinig aan mijn werk, maar de voorzorg is uitgebreider geworden. We volgen de richtlijnen van het RIVM, zo hebben we in geval van 'verdenking' van griepverschijnselen handschoenen, een beschermende bril, mondkapje en schort aan. Dit trekken we aan voordat we de patiënt benaderen. Maar, tot nu toe is dat bij onze patiënten nog niet nodig geweest. Verder trainen we onszelf online. Deze week nog heb een training handen-hygiëne en COVID-19 gevolgd. We zijn per patiënt soms iets meer tijd kwijt, maar per saldo valt dat mee."

Inge vertelt dat ze extra alert is op klachten die mogelijk kunnen wijzen op het Corona virus, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de patiënt zelf. "We werken in het algemeen met mensen die toch al binnen een kwetsbare groep vallen, want de meesten van hen hebben niet één, maar diverse klachten waarvoor wij bij hen thuiskomen." Begin deze week verwacht Inge voor het eerst een patiënt te gaan bezoeken na een ziekenhuisopname. Vooraf is er dan altijd overleg met de transferverpleegkundige van het ziekenhuis. De verwachting is, dat het aantal patiënten dat thuis verder moet worden verpleegd zal toenemen. Mensen worden eerder naar huis gestuurd om de ziekenhuizen niet verder te overbelasten. Vooralsnog doet Inge gewoon wat nodig is, waar haar hart ligt, en kijkt ze niet te ver vooruit.

"Dat is eigenlijk wat ik bij alle zorgmedewerkers in mijn omgeving zie. Gewoon aanpakken en doen waar je goed in bent. Er is een grote saamhorigheid, we helpen elkaar waar mogelijk. Want we lopen wel tegen ingrijpende dingen aan, zoals bijvoorbeeld een hospice dat gesloten wordt. We bieden dan ook ondersteuning in de terminale zorg. Onze vakgebieden bevinden zich in een soort keten en onze specifieke taak daarbinnen rekken we in geval van nood gewoon wat op."

"Ik merk bij patiënten soms extra zorgen. Mede door al die verschillende meningen en uitspraken maken mensen zich meer zorgen. Luister alleen naar de deskundigen, zoals Mark Rutte ook doet is hierin mijn advies. "Aan cowboy verhalen heb je niets. Er wordt bijvoorbeeld geroepen dat nu aan oudere mensen gevraagd wordt om vooraf keuzes over ic-behandeling of reanimatie. Maar dat is helemaal niets nieuws. Dat wordt altijd al zo gedaan. Iemand beslist zelf of een bepaalde behandeling wel of niet wordt uitgevoerd en daarover moet medisch personeel en ook de huisarts overleg voeren".

Aan het eind van het gesprek vragen we aan Inge of ze nog een nuttig advies heeft? "Wat patienten erg prettig vinden is dat zij hetzelfde gezicht tijdens de hulp zien. Dat geeft een zekere rust en kan ook helpen in het vroegtijdig signaleren van veranderingen van het ziektebeeld. Dat is heel belangrijk in deze tijd. Gelukkig werk ik bij Happy Nurse in een kleine organisatie die dit kan bieden en ik vind het zelf ook prettig dat ik mijn klanten goed ken. Dat werkt vele malen beter en geeft mij ook rust."

Inwoners van Hellevoetsluis die vragen hebben over thuiszorg kunnen bellen met Inge Wegereef, telefoonnummer 06-30115975.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant