Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

April 2021: de lucht is net zo schoon als in april 2020

Algemeen 439 keer gelezen

We kunnen het! Tijdens de corona crisis hadden we de tijd om na te denken. Hoe richten we ons leven in als alles weer normaal is. Pakken we onze oude, vertrouwde stijl weer op, of realiseren we dat het anders moet. Groener, duurzamer, meer aandacht voor elkaar. Schonere luchten, minder energie uit fossiel, betere balans tussen economie en onze planeet? We kunnen het.

Door Mieke Bakker

Hierover mijmer ik in 2020 door mijn raam zie hoe het voorjaar weer losbarst. April 2021 is nog ver weg. We worden steeds strenger met onze social distancing. Het vorige weekend gingen iets te veel mensen samen een frisse neus halen. Als u dit leest, dan weet u de nieuwe maatregelen van 30 maart al, ik kan er slechts naar gissen. Het heeft in ieder geval grote invloed op ons dagelijks leven.

Ook voor een raadslid verandert er veel. De maatregelen zijn streng. De commissievergaderingen vervallen. Jammer, daar vindt meestal meer discussie plaats dan in de raadsvergadering. Ook kunnen onze burgers niet meer inspreken en zo hun stem laten horen. Alleen de agendapunten die behandeld moeten worden, komen in de raadsvergadering van 15 april aan bod. Met maar 13 in plaats van 25 raadsleden in verband met de vereiste 1,5 meter van elkaar. Ik snap de maatregelen overigens wel. Maar knelt dit niet met onze democratie?

Wat als we op slot gaan? Blijven we agendapunten opschuiven? Gaan we digitaal vergaderen? Voor mijn werk vergader ik digitaal. Klanten "bezoeken" doe ik vanachter de computer met schermdelen. Moet toch kunnen voor onze raad. Voordeel is, dat je dan toch met elkaar, als volledige raad of volledige commissie, met de juiste afspiegeling van de kiezers, kan discussiëren.

Ik kom net terug van mijn dagelijkse frisse neus. Een straffe noordoosten wind blaast je hoofd lekker leeg. Het was niet druk op straat. De paar mensen die je tegenkomt, houden netjes afstand. Bij de supermarkt staan de mensen netjes in een rij buiten met hun karretje te wachten. Social distancing.

Digitaal is het social closing, we appen ons wezenloos. De cartoons met corona grapjes vliegen over en weer. Moet ook kunnen. Is niet kwaad bedoeld. Humor blijft noodzaak ten tijden van corona!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant