Afbeelding
Stock

Verhalen van kunst, kitsch en meer

Algemeen 356 keer gelezen

Onlangs stond er op een Belgische online nieuwspagina dat er een echte Salvador Dali ontdekt was. "In een tweedehandswinkeltje in de Amerikaanse staat North Carolina is een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. Een vrijwilligster vond er tussen enkele oude schilderijtjes een opvallend kunstwerk. Ze liet het uit nieuwsgierigheid analyseren door experts. Het bleek te gaan om een originele houtgravure van de Spaanse surrealist Salvador Dalí. Gesigneerd door de meester zelf."

Door Wendy de Wit

Zelf vond ik ooit een Gustav Klimt reproductie waar ik erg blij van werd maar verder geen waarde heeft. Mijn meest bijzondere vondst deed ik ergens in Duitsland op een marktje. Het is een oude pocket agenda uit de tweede wereldoorlog dat ik voor nog geen euro kocht. De agenda voor fabrieksmedewerkers uit 1941 is historisch interessant maar ook een beetje ontluisterend. Behalve dat de verjaardag van Hitler en andere 'memorabele' data erin vernoemd worden is er ook een pagina met een bevolkingstelling in te vinden. Met de specificatie die aangeeft hoeveel Joodse mensen er in een stad wonen. Geen fraai stukje verhaal bij dit antieke boekje. Aan de andere kant heb ik een prachtige diamond painting gekregen van een lieve buurvrouw. Mijn eigen hond in duizenden kleine steentjes. Uren werk zit daarin, een onbetaalbaar gebaar. Ik word blij als ik ernaar kijk. Twee voorwerpen, twee hele andere verhalen. De eigenaar van het winkeltje in Amerika waar de Dali gevonden is heeft geen idee hoe het bij hem is beland. Het verhaal van vorige eigenaren is onbekend. Welk verhaal is interessanter vraag ik me af? Die van Dalí zelf of van de reis die het kunstwerk heeft gemaakt? De winkeleigenaar heeft het na het taxeren verkocht voor ongeveer 1200 dollar. Ergens tussen mijn ooit uitgegeven euro en zijn 1200 dollar vind je ook andere bijzondere verhalen gegoten in vormen van kunst en creativiteit.

In Hellevoetsluis zijn er verschillende ateliers van geschoolde kunstenaars, er is het prachtige initiatief DOGMA, er zijn zelfstandige kunstenaars, een kunstuitleen, creatieve hobbyisten en ook schrijvers en mijmeraars. Onlangs deed de Groot Hellevoet een oproep aan de lezer om eigen gedichten in te sturen. Na deze redelijk onsamenhangende column, komt het erop neer dat ik fan ben van alles wat extra beleving toevoegt aan hoe we ons voelen, wie we zijn en wat we doen. Ook in tijden van een virus en veranderingen, of misschien nu juist. Soms vinden we een verhaal terug in voorwerpen, soms in de woorden van anderen.

Ik gooi er een kort gedichtje als afsluiter bij;

'Heelal' van Jules Deelder:

"Hoe verder men keek, hoe groter het leek."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant