Afbeelding

Blijf fit: sporten tijdens de Coronacrisis

Algemeen 541 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de maatregelen in verband met het Coronavirus zijn sportscholen gesloten. Toch zijn er nog veel mogelijkheden die in Hellevoetsluis geboden worden om in beweging te blijven. Er zijn een aantal lokale sportondernemers,van yogadocenten tot sportscholen, die adviezen geven en mogelijkheden om te trainen aanbieden die thuis te doen zijn.

Daarbij kunnen leden gebruik blijven maken van sportdiensten maar er wordt ook gedacht aan het toegankelijk maken van sport voor niet leden. Feelgood Club the Health Factory biedt op Facebook 'Workout at home' aan. Fitness die je op oefeningen gericht is die je thuis kunt doen. Sportpoint geeft sporters de kans om mee te doen met hun 'Workout of the day' via Facebook. Matthew van der Veen is via instagram te volgen en biedt via sociale media via een livestream een variatie aan trainingen. Bij Let's Go kan er onder andere Yoga gevolgd worden via hun You Tube kanaal en in de app. Warrens biedt hun leden de mogelijkheid sportmateriaal te lenen via hun sportbibliotheek.  Via Fit20 Hellevoetsluis zijn virtuele lessen te volgen van Bram Kroeske, hoofd training en ontwikkeling fit20 en fit20 personal trainer. En zo zijn er vele sportondernemers in Hellevoetsluis bezig met alternatieve mogelijkheden om te sporten.

Het advies aan sporters die willen blijven trainen is de huidige conditie op peil te houden of indien nodig rustig op te bouwen. Sporten en bewegen blijft een van de dingen die mensen zelf kunnen doen om de conditie en algemene gezondheid van het lichaam te onderhouden. Sport binnen je grenzen maar ga er niet overheen is het advies.

Guido Vroemen sportarts van de Nederlandse Triathlonbond geeft hardlopers het volgende mee: "Te zwaar trainen betekent dat het immuunsysteem ook belast wordt. Houdt het immuun systeem krachtig, vermijd interval training, wees behoedzaam met tempowerk en kort de lange duurlopen in en trainingen die je meer dan gemiddelde moeite kosten. Een aantal uren na een te grote inspanning is je immuunsysteem verzwakt."

De mogelijkheden die Hellevoetse sportscholen bieden sluiten aan bij wat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder hierover heeft gezegd in het Algemeen Dagblad ( 17-3-2020): "Het gevaar is dat mensen het 'thuis zitten' letterlijk gaan nemen. Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt. Voel je je down door het gebrek aan sociaal contact, of door al het negatieve nieuws over het coronavirus? Hup, die stoel uit en bewegen. Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan en dit zorgt voor een goed gevoel. Zo bestrijd je dus ook futloze gedachten. 'We kunnen zelf ons afweersysteem sterker maken! Laat u uitdagen door het coronavirus!"

Ook een stuk wandelen, joggen en fietsen zijn prima activiteiten die je buiten nog kunt doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant