De scholen in Hellevoetsluis liggen er verlaten bij.
De scholen in Hellevoetsluis liggen er verlaten bij. Wil van Balen

Rector Jacob van Liesveldt: hectische tijd!

Algemeen 1.799 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wim van den Eshof, rector van het Jacob van Liesveldt en zijn team maken drukke, hectische tijden door. Van alle personeelsleden zijn er rond de twintig afwezig. Zij zijn lang niet allemaal ziek, diversen zijn preventief afwezig, ook soms in verband met bijvoorbeeld de thuissituatie.

De school heeft alle schoolreizen en excursies voor de maanden maart en april geannuleerd en betaalt reeds ontvangen bedragen terug aan de ouders.En last-but-not-least: er worden geen lessen meer gegeven, althans geen regulier, klassikaal onderwijs. Binnen de Penta scholengroep waarvan Jacob van Liesveldt deel uitmaakt is een Projectgroep Corona ingericht en iedere morgen is er overleg omtrent de meest recente ontwikkelingen en oplossingen. "Door de maatregel om de scholen te sluiten kwam er heel wat op ons af. Maar we hebben een uiterst deskundig en vakbekwaam team en daar profiteren we nu van", vertelt Wim. "Het zijn bijzondere tijden en we zijn ons ervan bewust dat zowel leerlingen als docenten hiermee verschillend omgaan. Sommigen maken zich best veel zorgen en daar hebben we uiteraard begrip voor. Gelukkig zijn onze docenten erg creatief in het vinden van oplossingen en het valt me op hoe bereidwillig de leerlingen zijn om om te gaan met alle veranderingen."

Onderwijs op afstand
"Binnen onze school waren we al ver met het verkennen van de mogelijkheden van onderwijs op afstand en in de huidige situatie profiteren we daar van. We hebben natuurlijk de ervaring binnen ons recent in gebruik genomen Teaching & Learning Lab en gelukkig heeft onze school diverse specialisten aan boord zodat we snel konden komen tot pragmatische oplossingen. We werken ook met Microsoft Teams (red: hiermee kun je via telefoon of laptop videobellen, vergaderen en samenwerken) en dat is nu uitermate nuttig en praktisch.  Er wordt ongeveer 60% van de lesstof aangeboden. We willen de leerlingen zeker niet overvragen in deze ook voor hen bijzondere tijd. Voor zover de digitale vaardigheden nog niet zo ontwikkeld waren, worden er nu enorme stappen gezet op een weg die we toch al waren ingeslagen. En, voor leerlingen die thuis niet over de gewenste apparatuur kunnen beschikken hebben we geregeld dat ze deze kunnen lenen van de school", zegt Wim op de vraag wat er nu aan onderwijs wordt geboden.

De voorbereidingen voor de eindexamens waren uiteraard in volle gang. Inmiddels is bekend dat de centrale examens niet door gaan. Minister Slob heeft dit in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Ze krijgen tot begin juni de tijd om leerlingen hun schoolexamens te laten maken. 

Mogelijk blijven de scholen ook na 6 april dicht hierover zal binnenkort meer duidelijkheid komen. Minister Slob wil met een besluit over het openen van de scholen wachten op de uitkomst van het RIVM-onderzoek naar de rol van kinderen en jongeren bij de verspreiding van het coronavirus. Dit onderzoek is 24 maart gestart. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant