Een trieste aanblik en het resultaat van menselijk gedrag.
Een trieste aanblik en het resultaat van menselijk gedrag. Foto: Minke Bontekoe
Ingezonden brief

Ingezonden brief: Aan mijn mede stadsbewoners

do 12 mrt 2020, 09:09 Algemeen 1.188 keer gelezen

Hellevoetsluis- Sinds 2005 ben ik inwoner van Hellevoetsluis. Ik woon in wijk 'de Kooistee'. Het is mijn droom dat de straten, groenstroken, perken en bermen zwerfafvalvrij worden. Hiervoor zet ik mij actief in. Maar ik kan dit niet alleen. Uw hulp is hierbij nodig.

Al die rommel in onze openbare ruimte is mij een doorn in het oog. De openbare ruimte is niets anders de gemeenschappelijk buitentuin van U en mij. Een ruimte die we delen met elkaar, maar ook met o.a. vogels, vlinders, vissen, bomen, planten. . . . . Het is een plek waar veel te beleven en ontdekken valt. Het is de plek voor ontmoetingen met andere mensen en levensvormen. Zwerfvuil heeft geen bijdrage aan een gezond bodem-, planten of dierenleven. In tegendeel. Het vormt een bedreiging voor alle leven, ook die van onszelf. Het zwerfafval zal nooit zomaar verdwijnen. Wel versnippert, verwaait of verpulvert het. Alles stapelt op en het wordt meer en meer en meer . . . . . . . . ! Dat moeten we niet zo laten doorgaan. Dus . . . . kom in actie. Ik reken op uw medewerking en steun. Machines om het zwerfafval uit de berm, de perken en struiken te rapen, bestaan niet. Wij hebben van nature de beste 'machines' meekregen: onze handen. Ik durf te stellen dat niemand zwerfafval als aangenaam en prettig ervaart in de openbare groenruimte. Uw hulp bij het zwerfvuilvrij houden van onze openbare groenvoorziening is dan ook logisch. Hoe kunnen we onze (klein)kinderen leren geen rommel op straat te gooien als er overal al rommel ligt?

Wat kunt u doen ? Kies de stap die bij u past:

Stap 1: Hoe maak je geen zwerfvuil meer?? Wees alert. Hier volgen een paar tips: Gooi niks, ook geen snoeppapiertjes/ sigarettenpeuken/ kauwgom op straat. Zorg dat er niets uit uw zakken of tassen de straat opwaait. Zorg bij het aan de straat zetten van afvalcontainer dat het deksel goed afsluit en het afval in gesloten zakken is (in plaats van los in de bak).

Stap 2: Reinig eigen stoep, traptreden, tuin en pad! Kijk eens goed in uw eigen (voor)tuin en langs het pad en de trap naar uw voordeur. Haal hier het aanwezige zwerfafval weg.

Stap 3: Raap dagelijks iets op! Tijdens uw dagelijkse wandeling (naar de winkel/ de bus/ school/ met de hond) ziet u zwerfvuil liggen. Loop dit niet zomaar voorbij. Neem u voor een bepaald aantal zwerfvuilitems op te rapen en dit in uw eigen container of een openbare afvalbak te doen. Iedere dag twee/ drie items zijn 700-1000 items per persoon per jaar. En dat is genoeg om zwerfvuil binnen een jaar uit de wereld te helpen.

Stap 4: Doe mee met één van de clean-up acties. Op 21 maart is het Landelijke opschoondag. Kijk voor meer acties op www.supportervanschoon.nl. Reacties zijn welkom op: schoon.groen.voorne@gmail.com
Medebewoner Minke Bontekoe.

Uit de krant