Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Totempaal van trots

Algemeen 627 keer gelezen

Afgelopen week heeft de Hellevoetse gemeenteraad, evenals de gemeenteraden van Brielle en Westvoorne, unaniem besloten om toe te werken naar één nieuwe gemeente op Voorne, waarschijnlijk in 2023. Een historische beslissing.

Alle drie zijn we ervan overtuigd dat onze dienstverlening voor de inwoners en ondernemers verbetert door de krachten te bundelen. Dat we een sterkere speler worden in de regio en een aantrekkelijkere werkgever voor ons personeel. De nieuwe gemeente bestaat dan uit tien kernen: Vierpolders, Zwartewaal, Brielle, Tinte, Oostvoorne, Rockanje, Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet, Hellevoetsluis en Oudenhoorn. Stuk voor stuk gemeenschappen met ieder een eigen geschiedenis en identiteit. Hoe leuk zou het zijn om een totempaal te bouwen van alle bijzonderheden van deze kernen? Wat zou u er dan over Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet, Hellevoetsluis of Oudenhoorn in willen hebben? Waar bent u trots op?

Over die vraag sprak ik vorige week bij een lunch, die ik had op één van de mooiste locaties van Hellevoetsluis: de Dijkwachterslodge van Camping 't Weergors. Met prachtig uitzicht over het Haringvliet. Met een groepje inspirerende Hellevoeters spraken we over wat ons trots maakt op Hellevoet: het water, de geschiedenis, de kwaliteit van leven. We constateerden dat er veel is om trots op te zijn en dat het leuk zou zijn om mensen uit te dagen ons te laten weten wat zij leuk vinden aan de huidige gemeente Hellevoetsluis in al zijn facetten. En mee te denken hoe het nog mooier of beter kan. Hoe wordt bij voorbeeld de Vesting van ons allemaal? Hoe kun je nog makkelijker met de fiets of je schootmobiel door Hellevoet (of Voorne)? Wie vindt dat hij of zij in de leukste buurt woont en waarom? We verzamelen graag de mooie verhalen.

Maar ja, we zitten tegenwoordig niet meer rond kampvuren om onze verhalen te delen. En die totempaal te bouwen. Zou het mogelijk zijn een digitale totempaal te bouwen? Of maken we een giga-prikbord in het Cultuurhuis, het gemeentehuis of in de Struytse Hoeck? Daar hebben we het tijdens die lunch niet meer over gehad. Wel zijn we er allemaal van overtuigd dat er veel is om trots op te zijn. Ook al heeft niet iedereen het even makkelijk. Ideeën zijn zeer welkom: gemeente@hellevoetsluis.nl (vermeld 'trots' in het onderwerp)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant