Afbeelding

Carrie de koningin van het eerste Hellevoetse Boekenbal

Algemeen 905 keer gelezen

Hellevoetsluis – Het moet gezegd de onvolprezen rebelse koningin van het eerste Hellevoetse Boekenbal was spreekster van de avond AD-columniste en schrijfster Carrie compleet met haar kroon van knalrode weerbarstige krullen.

Donderdagavond werd aan de vooravond van het 69e Boekenbal in het Internationaal Theater Amsterdam, de voormalige Stadsschouwburg, ook in het Cultuurhuis in Hellevoetsluis een Boekenbal georganiseerd. Het landelijke Boekenbal wordt traditiegetrouw aan de vooravond van de opening van de Boekenweek gehouden die zaterdag 7 maart open en tot 15 maart duurt. Deze eerste editie van het Hellevoetse Boekenbal in het Cultuurhuis trok liefhebbers van het geschreven woord; de meesten uit Hellevoetsluis, een enkeling van verderop. Ook waren schrijvers uit de regio aanwezig om over hun werk in gesprek te gaan iedereen die dat wilde.

Het thema van de 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Ze prikkelen, stimuleren en geven anderen stof tot nadenken. Maar hoe herken je een 'gewone' rebel of dwarsdenker als je er een ziet? Sommige zijn niet te missen zoals Carrie. Naast schrijfster is zij maatschappelijk werkster en meester in de rechten.

Het openingswoord van het Boekenbal was aan Cris Vaudo; zij is meer dan 40 jaar betrokken bij de Bibliotheek in Hellevoetsluis. "We koesteren de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars, onaangepast, onafhankelijk en soms vervelend te zijn", zegt Vaudo.

Tijdens de lezing van Carrie, die oorspronkelijk uit Utrecht komt, vertelt zij over haar kennismaking met Rotterdam 'ik kwam het Centraal Station uit en er stond een enorme wind, mijn haar waaide in een coupe windhoos die sindsdien gebleven is. Iemand botste tegen me op en zei "ach joh, krijg jij helemaal de tering' nadat ze excuus gemaakt had. Ze besloot er te blijven en sloot Rotterdam in haar hart. Ze vertelt over haar Rotterdam, haar wijk, hangjongeren, kinderen van bakfietsouders, ellende in het verkeer, de wonderen van het mannelijk lid, Thierry Baudet, schrijnende gevallen en mooie verhalen uit haar advocatenpraktijk en hoe lastig het is een man in je hart te laten als je geveld bent door de griep.

Na de lezing  werd er nagepraat in de foyer. En kon er gedanst worden op rebelse muziek uit de jaren 70, 80 en 90. Ook werd er een documentaire getoond over de onlangs overleden nachtburgemeester van Rotterdam en dwarsdenker pur sang Jules Deelder. Voor wie het wilde, en een geheim aan hem toe wilde vertrouwen, dichtte sneldichter David Mulder op zijn typemachine een persoonlijk gedicht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant