Ook Wessel en Jolein gaan geregeld met een grijpstok op pad om zwerfvuil op te ruimen.
Ook Wessel en Jolein gaan geregeld met een grijpstok op pad om zwerfvuil op te ruimen. Archieffoto: Wil van Balen

Gemeente Hellevoetsluis wil samen met inwoners zwerfvuil aanpakken

Algemeen 673 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis gaat een pilot opzetten om zwerfvuil tegen te gaan. Het doel van de pilot is het voorkomen van zwerfvuil door inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten hiervan.

Zwerfafval heeft in toenemende mate grote impact op het milieu, dieren en onze leefomgeving. In de magen van zeevogels, schildpadden en vissen wordt regelmatig plastic aangetroffen. Microplastics drijven in de oceaan en worden opgenomen in de voedselketen. Zwerfafval is bovendien al jaren één van de grootste ergernissen van Nederlanders, zo ook in Hellevoetsluis. Het opruimen en voorkomen van zwerfafval in Hellevoetsluis is extra relevant gezien de ligging aan het Haringvliet. Via de Haringvlietsluizen gaat een groot deel van het rivierwater uit Europa en Nederland richting de oceanen.

Wethouder Schop (Afval): "Gelukkig zijn er in Hellevoetsluis al regelmatig initiatieven van inwoners, scholen, verenigingen of ondernemers. Zo zijn er de lessen van Milieu Dichtbij op de scholen en ondersteunen we als gemeente opruim-acties van inwoners. Maar we kunnen vast nog meer doen en we missen nog een overkoepelende aanpak."

Zo zijn de vrijwilligers van "Welk stukje van Hellevoet maak jij schoner?' regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen. En zijn er anderen die ploggend, een combinatie van joggen en opruimen en plandelend, u raadt het misschien al een combinatie van wandelen en opruimen, gewapend met een vuilniszak door Hellevoetsluis trekken.

Met deze pilot wordt een bewustwordingscampagne gelanceerd. Daarnaast komt er een vrijwilligersteam met Schone Buurtcoaches. Met deelname aan het programma Schoon Belonen van Nederland Schoon kunnen sportclubs en verenigingen een gebied adopteren dat zij schoon houden tegen een kleine financiële vergoeding. Als de proef succesvol blijkt, wordt bekeken op welke wijze deze aanpak voortgezet kan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant