Afbeelding
Foto: PR

Scholingswinkel bestaat drie jaar en behaalt positieve resultaten!

Algemeen 619 keer gelezen

Hellevoetsluis - De scholingswinkel Hellevoetsluis bestaat op 21 februari 2020 alweer 3 jaar. In die drie jaar is er hard gewerkt door studenten, vrijwilligers en docenten.

De werkwijze van de scholingswinkel heeft laten zien dat het participeren met de inwoners van Hellevoetsluis voor studenten goed past in het onderwijsprogramma en grote positieve resultaten oplevert. "Een voorbeeld van de participatie tussen het "Hellevoetse" en de studenten is bijvoorbeeld dat bedrijven zich melden en vragen om een samenwerking of ondersteuning op de lange termijn of helpende handen bij een eenmalige klus variërend in omvang. Het uitvoeren van deze werkzaamheden werkt tweeledig: enerzijds is het bedrijf gebaat geweest bij hulp op de korte termijn, anderzijds hebben we als scholingswinkel een indruk achtergelaten en zijn we niet meer "vreemd" vertelt Guvenc Ayaz, docent en coördinator. "De drempel voor het bedrijf om onze studenten een stage- of een werkplek aan te bieden is verlaagd. Ook studenten durven makkelijker te vragen naar ruimte voor een stage- of werkplek."

Naast de hulp op het gebied van allerhande klusjes is ook de hulp vanuit de scholingswinkel door de studenten op het gebied van zorg onmisbaar gebleken. De leerlingen helpen bij voorleesmiddagen op basisscholen, thuishulp bij bejaarden of hulpbehoevende en het opknappen van schoolpleinen .

Afgelopen september ontving het onderwijsteam van de scholingswinkel van Albeda Startcollege in Hellevoetsluis een compliment van de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente geeft daarmee ruimte aan organisaties, instanties en vrijwilligers die werken aan een fijner en socialer Hellevoetsluis. Wethouder Sociaal Domein, Hans van der Velde, sprak lovende woorden over Albeda Startcollege en acht andere initiatiefnemers die meedoen in het project 'Goed bedacht' van het Innovatiefonds. Een mooie opsteker voor de scholingswinkel van Albeda Startcollege, waar ruim honderd jongeren hard hun best doen om een diploma voor een entreeopleiding te behalen.

De Scholingswinkel heeft een groep vaste vrijwilligers: Arie, Gerard, Willem, Adrie en Brigitte. Arie en Gerard vertellen waarom zij vrijwilliger zijn geworden. "Ik zag een oproep in de krant en omdat ik ergens wel interesse heb in wat er gebeurt met jongeren, graag met computers werk, het leuk vind om wat uit te leggen en wat vrije tijd over heb, heb ik gezegd: 'Ik kom eens een keer kijken.' Dat is eigenlijk een fout geweest, want door een keer te komen kijken wordt je betrokken en ga je zien wat er allemaal te doen is en hoe je je levenservaring praktisch kan inzetten voor anderen. Het werken met de leerlingen van de scholingswinkel is heel boeiend omdat je met verschillende mensen met verschillende achtergronden te maken krijgt, zowel leerlingen als bij de klanten. Je kan wat van jezelf in andere investeren en je krijgt er wat voor terug, al is het maar dat de koffie heel goed smaakt!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant