Een mooi gebaar...
Een mooi gebaar... Foto: Pixabay

Lekker, een kopje uitgestelde koffie

Algemeen 1.478 keer gelezen

Je bestelt een koffie, betaalt deze, maar krijgt 'm niet. Huh, zult u zeggen en u leest de voorgaande zin nog eens over. Jawel, het staat er echt, je betaalt voor een koffie die je niet krijgt!

Dit fenomeen noemen we 'uitgestelde koffie', een traditie die meer dan honderd jaar geleden is begonnen in Napels. Uitgestelde koffie is een concept waarbij mensen vooraf een kop koffie kopen voor iemand die het niet kan betalen. Een voorbeeld: je gaat met twee vrienden koffie drinken in een café en je bestelt drie koffie en één uitgestelde koffie. Er worden dan drie koppen koffie geserveerd en de vierde kop wordt genoteerd. De uitgestelde koffie wordt afgerekend en een volgende klant kan vragen of er nog een koffie 'in de wacht' staat. Uiteraard gaat het dan om iemand die het normaal gesproken niet kan betalen om ergens binnen te stappen en een kop koffie te bestellen.

Caffè sospeso
Uitgestelde koffie wordt ook wel caffè sospeso genoemd. De traditie van caffè sospeso is begonnen in Napels, waar iemand die geluk had ervaren twee koffies betaalde en er maar één opdronk. Die andere koffie werd dan geserveerd aan een arm persoon die op een later tijdstip zou binnenkomen. Na de tweede wereldoorlog was er in Italië veel armoede door de verloren oorlog. Koffie werd in Napels echter als levensbehoefte gezien in plaats van als luxe. Daarom maakten veel welvarende mensen er een gewoonte van om de minder bedeelden in de maatschappij ook een kop koffie te schenken. Volgens sommige bronnen is het concept uitgestelde koffie zelfs al meer dan 100 jaar oud.

Een economische crisis kan wel eens de reden zijn dat uitgestelde koffie nieuw leven ingeblazen is. Café-eigenaren in Oekraïne, Rusland en Bulgarije hebben de afgelopen jaren al initiatieven voor uitgestelde koffie genomen. Hoewel er in ons land geen crisis is, zijn er ook in Nederland initiatieven op dit terrein. Sommigen denken dan dat café-eigenaren met dit concept starten om extra omzet te genereren. Want het lijkt er op dat er meer uitgestelde koffie wordt betaald, dan er wordt besteld……..

Waar?
In onze directe omgeving is er nog geen uitgestelde koffie te bestellen, zien we op http://uitgesteldekoffie.nl/bedrijven.html
Je zult er voor naar Kasteel van Zuydt in Schiedam of naar Proeflokaal Will'ns en Wetens en Bikken Bij Bri in Rotterdam moeten gaan. Ook in Gouda, Utrecht en Den Haag zijn er bedrijven die meedoen met uitgestelde koffie. Wie pakt in Hellevoetsluis de handschoen op?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant