Terugblikken, vooruitkijken en een toost op het nieuwe jaar | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Wil van Balen

Terugblikken, vooruitkijken en een toost op het nieuwe jaar

  •   346 keer gelezen

Hellevoetsluis – Een terugblik naar het afgelopen jaar, en een frisse blik naar de toekomst. "We staan niet stil, maar we staan wel voor een aantal flinke uitdagingen", vertelt burgemeester Milène Junius in haar speech tijdens de drukbezochte Nieuwjaarsreceptie van de gemeente van afgelopen dinsdag.

Een van die uitdagingen is de bestuurlijke toekomst van Hellevoetsluis. Het eerste kwartaal van dit jaar is een belangrijke tijd voor de gemeente; er zal namelijk door de gemeenteraden van Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne een besluit genomen moeten worden over de bestuurlijke toekomst van Voorne. "Uit peilingen van de gemeente blijkt dat inwoners positief tegenover een mogelijke samenwerking van de drie gemeenten staan". Een van de andere grote uitdagingen waar de gemeente Hellevoetsluis mee worstelt is het begrotingstekort waar zij zich de komende periode over zullen moeten buigen. Daarnaast zal bedrijventerrein Kickersbloem 3 meer bedrijven moeten gaan trekken om de lege kavels op te vullen en werkgelegenheid te creëren. Onlangs was de voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam- Den Haag, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in Hellevoetsluis om de Brabersebrug te openen die de ontsluiting naar bedrijventerrein Kickersbloem 3 vormt. Het bedrijventerrein heeft een regionaal perspectief. De gemeente hoopt niet dat de verbreding van de N57 slechts toekomstmuziek zal zijn. De verbreding van deze weg zal de economische groei van de regio, en dus van onze gemeente, bevorderen.

Woon – en leefklimaat verbeteren
Burgemeester Junius zegt trots te zijn op de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta waarvoor een subsidie van 21 miljoen euro bij het rijk is aangevraagd. Als dit bedrag wordt toegekend, het plan is inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer, dan kan worden ingezet op projecten om de economische structuur van de regio te versterken. Ook is het de bedoeling hiermee het woon-en leefklimaat te verbeteren. "De voorstellen zijn ingediend en nu is het duimen en afwachten of het kabinet dit bedrag zal toekennen aan deze regio." In maart 2019 heeft de gemeente gesprekken gevoerd met inwoners over diverse thema's over leven en wonen in Hellevoetsluis. "Dit heeft ons waardevolle informatie opgeleverd en hier zal dit jaar nog vervolg aan worden gegeven. Ideeën zijn nog altijd welkom" aldus de burgemeester. In haar speech geeft zij aan dat het college bovendien mee wil werken aan de grote woningbouwopgave in de Metropoolregio, maar dat zij nog beperkt is tot de woningbouwquotum van de provincie die inzet op verdere verstedelijking van Zuid-Holland. Het college geeft aan meer te willen inzetten op bouwen in deze, juist landelijke regio. "Niet iedereen wil in een stad wonen."

Met een pluim voor...
Het college is blij met de vele succesvolle buurtAED acties die het afgelopen jaar zijn gehouden en hoopt dat nog meer clubs, verenigingen, organisaties en bedrijven een AED in de openbare ruimte beschikbaar zullen stellen. Ook het project Meer Muziek in de Klas waar het afgelopen jaar een convenant voor werd opgesteld verdient een pluim volgens de burgemeester. Basisschoolleerlingen krijgen hierdoor in de klas muziekles van een muziekdocent. "Als je wilt weten hoe muziek je leven kan veranderen hoef je alleen maar naar onze eigen Duncan Laurence te kijken. Hij won voor het oog van 180 miljoen kijkers het Eurovisie Songfestival met het prachtige nummer Arcade. Deze 'smalltown boy' zette Hellevoetsluis op de kaart. We zijn trots dat wij hem hier in Hellevoetsluis konden huldigen met de Jan Blankenspeld."

Wat brengt het komende jaar?
"In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid, de renovatie van winkelcentrum Struytse Hoeck wordt afgerond. En we bereiden ons voor op de nieuwe Omgevingswet. Een megaklus; deze wet zorgt voor minder regels, een gezonde en veilige leefomgeving, ruimte voor lokaal netwerk en betere, snellere besluitvorming. Er komt meer ruimte voor initiatieven vanuit de samenleving. Dat is precies wat dit college graag wil, 'samen doen'. En dat gaan we dit jaar dan ook samen doen, in het gemeentehuis en daarbuiten", zegt burgemeester Junius tot slot.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie mochten vrijwilligers van Verkeersregelaars 4 P de Jan Blanken Bokaal in ontvangst nemen.De penning die bij de Jan Blanken Bokaal hoort werd uitgereikt aan Gea Steenhuis als eerbetoon aan haar man Bert, vrijwillig verkeersregelaar, die overleed tijdens een noodlottig ongeval op de Fokveedag. Ook de Scouting was met een aantal Welpen aanwezig om 100 jaar Welpen onder de aandacht te brengen en te vieren met een prachtige taart die zij aan de burgemeester overhandigden. Een van de Welpen die had meegeholpen met het bakken van deze speciale taart is Inke Kramer,  een bijzonder daadkrachtig meisje dat dit jaar het Jeugdlintje kreeg uitgereikt. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>