Deze keer was het onderwerp senioren en veiligheid (Foto: Wil van Balen)
Deze keer was het onderwerp senioren en veiligheid (Foto: Wil van Balen) Foto: Wil van Balen

Alzheimer Café over senioren en veiligheid

Algemeen 533 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gespreksleidster Ivonne Werndlij legt uit dat de betiteling 'Café' niet letterlijk moet worden genomen. Er is geen biertap, er worden geen meezingers gedraaid. Het Alzheimer Café biedt onder het genot van een gezellig kopje koffie of thee naast gezelligheid ook informatie en gespreks-thema's over diverse onderwerpen. Op deze eerste maandag van het nieuwe jaar is het onderwerp senioren en veiligheid.

Niels Goedegebuure en Christine Monteny van de Politie Rotterdam (basisteam Haringvliet) waren aanwezig en gaven een presentatie gericht op senioren over veiligheid in het algemeen, in de wijk en in en om het huis. Met levendige filmpjes werd getoond wat er zoal kan gebeuren in allerlei situaties en hoe men zich daartegen kan wapenen.

Babbeltrucs
De laatste jaren staan de onderwerpen woninginbraak, woningovervallen en babbeltrucs volop in de belangstelling. Als je alle berichten in de media volgt, denk je dat het erg onveilig is in Nederland. In werkelijkheid valt het echter best mee en je kunt zelf veel doen om de eigen veiligheid te vergroten. Een deurspion plaatsen is voor de meeste mensen wel bekend. Hang deze niet te hoog, anders kun je er niet goed doorheen kijken. "Een kierstandhouder of deurketting laten aanbrengen is een ander goed idee, maar vergeet niet deze er af te halen als u de deur weer sluit", gaf Niels de aanwezigen een goede tip. "Dan kunnen de zorgverleners u bereiken, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Het aantal babbeltrucs waar mensen slachtoffer van zijn geworden zou wel eens hoger kunnen liggen dan de cijfers aangeven. Dit komt doordat veel mensen uit schaamte geen aangifte doen van dit onderdeel van de criminaliteit. U hoeft zich echt niet te schamen als dit onverhoopt zou gebeuren, en door het aan ons te melden kunnen wij beter ingrijpen als deze lieden bijvoorbeeld actief zijn in een bepaalde wijk. Bel gewoon 0900-8844 of 112".

Pinpas
Een andere belangrijke tip is: maak de daglimiet van je pinpas zo laag mogelijk. Als er dan onverhoopt iets mis gaat blijft de schade beperkt tot het verlaagde bedrag van je daglimiet. Want zeg nou zelf, waarom zou die limiet op 1.000 euro of meer moeten staan?

Iedere eerste maandag
Het Alzheimer Café Hellevoetsluis vindt u in de zaal van Hart van Hellevoet aan De Eik 68 in Hellevoetsluis. Iedere eerste maandag van de maand kunt u er terecht met uw vragen en voor een gezellig kopje koffie of thee. De sfeer is gezellig en informeel. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met (beginnende) dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden. Toegang en deelname is gratis.

Fotografie: Wil van Balen 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant