Afbeelding

1 op 6 Nederlanders verzekert in 2020 partner mee

Actueel 289 keer gelezen

Uit een eerste analyse door online consumentenadviseur Pricewise blijkt dat 28% van de Nederlanders een gezinspolis of een polis voor meerdere verzekerden heeft afgesloten voor hun zorgverzekering in 2020. In 40% van de gevallen gaat het om het meeverzekeren van enkel de partner. Dat is een stijging van ruim 50% ten opzichte van 2019.

De stijging in het aantal polissen waarbij de partner is meeverzekerd, is opvallend. In veel gevallen kunnen stellen die zich los van elkaar verzekeren tot honderden euro's per jaar goedkoper uit zijn. Een partner op dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar meeverzekeren, heeft alleen zin als beide partners exact dezelfde zorgbehoeften hebben. Vaak is dit niet het geval. Denk bijvoorbeeld aan wel of geen aanvullende dekkingen voor brillen, lenzen, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Ook kunnen beide partners een ander eigen risico prefereren of een ander vergoedingspercentage. Het is zeer onwaarschijnlijk dat beide partners met verschillende zorgbehoeften bij dezelfde zorgverzekeraar het voordeligst uit zijn.

Stijging 'partnerpolissen' mogelijk gevolg van halvering collectiviteitskorting
Hans de Kok, directeur Pricewise, wijt de toename in 'partnerpolissen' met name aan de halvering van de collectiviteitskorting, "Bij collectief verzekerden zie je vaker dat de partner is meeverzekerd om te profiteren van de voordelen van een collectieve zorgverzekering. Nu deze voordelen kleiner worden als gevolg van de halvering van de collectiviteitskorting van maximaal 10% naar 5%, zie je dat collectief verzekerden dit jaar meer vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekering. Waarbij ze hun partner uit gewoonte opnieuw meeverzekeren."

Kinderen meeverzekeren met meest uitgebreide pakket
Kinderen tot 18 jaar zijn kosteloos meeverzekerd op de polis van één van de ouders. In sommige gevallen, zoals bij orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar, moet men een aanvullend pakket afsluiten. Volgens De Kok kun je kinderen altijd het best meeverzekeren met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Verschillende zorgbehoeften
Pricewise heeft vijf profielen geanalyseerd van veel voorkomende gezinssituaties. Hierbij worden gezinspolissen van dezelfde verzekeraar met dezelfde dekking vergeleken met individuele polissen waarbij rekening  is gehouden met verschillende zorgbehoeften van de gezinsleden. Een jong stel dat alleen een basisverzekering heeft, kan goedkoper uit zijn met een individuele verzekering als bijvoorbeeld een van beide partners voor een hoger vrijwillig eigen risico kiest. Een ander profiel is een jong stel dat een kindje verwacht en zich aanvullend verzekert voor onder andere uitgebreide kraamzorg. Hierbij kan een gezinspolis al gauw € 444,- per jaar duurder zijn dan twee individuele polissen waarbij één van beide partners zich aanvullend verzekert. Een stel met jonge kinderen, waarvan één ouder een bril of contactlenzen draagt maar beiden zich aanvullend verzekeren, is al gauw € 480,- per jaar duurder uit met een gezamenlijke polis. Een stel met een tiener waarvan één ouder fysiotherapie nodig heeft, de andere ouder een tandartsverzekering en de tiener  orthodontie, kan maar liefst € 517,20 per jaar besparen door voor individuele polissen voor de ouders te kiezen. Een ouder stel dat zowel fysiotherapie als een aanvullende tandartsverzekering nodig heeft en waarvan één van beide partners een bril draagt, is € 288,60 per jaar duurder uit met een gezamenlijke gezinspolis.

"Individuele polissen bij verschillende verzekeraars zijn vaak voordeliger dan een gezinspolis waarbij je partner is meeverzekerd op basis van dezelfde dekking. Met een individuele polis kan elke partner inspelen op zijn of haar eigen zorgbehoeften en voorkom je oververzekering." aldus De Kok.

Bron: Pricewise

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant