Het is het vijfde jaar dat er kaarsjes werden aangestoken op de oorlogsgraven (Foto: Wil van Balen)
Het is het vijfde jaar dat er kaarsjes werden aangestoken op de oorlogsgraven (Foto: Wil van Balen) Foto: Wil van Balen

'Lichtjes op oorlogsgraven' in Hellevoetsluis

Algemeen 622 keer gelezen

Burgemeester Milène Junius en wethouder Hans van der Velde waren op Kerstavond naar de Oude Begraafplaats aan de Smitweg gekomen om respect te tonen voor hen die gevallen zijn in de oorlog.

Dit is het vijfde jaar dat in Hellevoetsluis kaarsjes branden op oorlogsgraven ter nagedachtenis aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. De gemeente Hellevoetsluis deed, net als meer dan vierhonderd gemeenten in Nederland, mee aan de actie 'Lichtjes op oorlogsgraven'.

De burgemeester benadrukte dat het aan de vooravond van de viering van 75 jaar bevrijding goed is om notie te nemen van de vele slachtoffers die zijn gevallen voor deze vrijheid. Er werden kaarsen aangestoken bij het graf van Maarten Huisman, Hellevoeter, die was te werk gesteld in Duitsland en in Köppern is overleden. Ook bij het graf van een onbekende vlieger van de Royal Canadian Air Force werden kaarsen ontstoken. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid betreft het hier Herbert Pter Peters, squadron leader, net getrouwd en pas tien dagen vader van een dochter.

"De Oorlogsgravenstichting registreert in haar database 'oorlogsslachtoffers' en 'slachtoffers van oorlog'", vertelde de burgemeester verder. "Oorlogsslachtoffers zijn burgers en militairen die in hun strijd of houding tegen de vijand hun leven hebben verloren. Slachtoffers van oorlog zijn mensen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld, maar ook mensen die de oorlog overleefd hebben en hun ervaringen altijd met zich meedragen."

Vier dagen voor Kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit het Friese Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden. Op de Canadese begraafplaats in Holten gebeurt dat inmiddels al bijna 30 jaar. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude legervoertuigen Keep Them Rolling. "Als er nou eens vijftien tot twintig mensen dit ook gaan doen, dan zou dat mooi zijn", dacht Dick. Maar dat liep anders.. De actie werd massaal en grootschalig opgepikt en door veel mensen gedeeld. In 2015 brandden er op Kerstavond op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie. Want inmiddels is het aantal gemeenten dat meedoet tot boven de vierhonderd gestegen.

Ook in de gemeente Nissewaard werden kaarsjes ontstoken en wel op de oude begraafplaats aan de Vredehofstraat in Spijkenisse, de begraafplaats in Geervliet, de Oude begraafplaats aan de Raadhuisstraat in Zuidland en de begraafplaats bij de kerk in Simonshaven.

75 jaar vrijheid
Eind augustus 2019 is het jubileumjaar '75 jaar Vrijheid' van start gegaan. Een jaar van herdenkingen en vieringen in het hele land. Ook op Voorne-Putten zal volgend jaar de bevrijding groots worden herdacht en onze vrijheid worden gevierd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.....

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant