De enthousiaste medewerkers van het Cultuurhuis en vrijwilligers van het Aanschuifkoor sluiten een mooi jaar af.
De enthousiaste medewerkers van het Cultuurhuis en vrijwilligers van het Aanschuifkoor sluiten een mooi jaar af. Foto: WILVANBALEN

Cultuurhuis Nieuwe Veste en Aanschuifkoor sluiten het jaar af!

Algemeen 323 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het Cultuurhuis Nieuwe Veste biedt Hellevoeters, samen met de programmamaker van de bibliotheek Cris Vaudo en organisator Gerard de Werk, de gelegenheid om aan te schuiven bij het koor. Deelname is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Het aanschuifkoor biedt elke donderdag om 14.00 in het cultuurhuis de gelegenheid voor mensen om te komen zingen en doet dat op een laagdrempelige wijze. Meedoen kan ongeacht zang niveau en ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen altijd terecht. De bibliotheek, het Cultuurhuis en de vrijwilligers van het koor hebben hun krachten gebundeld om een open activiteit in ontspannen sfeer aan te bieden. Afgelopen jaar wonnen zij de Johan Veenstra Cultuurprijs. Germaine Compier begeleidt het zingen in Hellevoetsluis en maakt daarbij gebruik van zangtips, zangoefeningen en haar enthousiasme dat heel aanstekelijk werkt.

Dat het aanschuifkoor een succes is blijkt uit het aantal deelnemers dat iedere editie meedoet. Daarom is de stap om in 2020 kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud ook gelegenheid te bieden mee te komen zingen snel gemaakt. Op woensdag 29 januari kunnen de kinderen om 14.30 in het cultuurhuis terecht. Ouders zijn ook van harte welkom en kunnen in de foyer een bakje koffie nemen of in de bibliotheek op zoek naar leesvoer terwijl de kinderen leren zingen. Daarmee is het ontstaan van het junior aanschuifkoor een feit.

Afgelopen donderdagmiddag werd het jaar van het aanschuifkoor afgesloten. Daarbij werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet, en zij kregen een kleine attentie voor hun inzet. In het nieuwe jaar gaat het aanschuifkoor gebruik maken van de theater zaal. Voorheen werd er gezongen in de foyer maar door het gebruik maken van de theaterzaal ontstaat er een gezellige dynamiek, is de akoestiek verbeterd en aan plek om te zitten, staan en te zingen geen gebrek. Er kan optimaal gebruikt gemaakt worden van beeld en techniek en is er meer ruimte voor deelnemers.

De laatste editie van het jaar trok veel bezoekers, de zaal vulde zich met meer dan 180 mensen die meezongen met kerstliedjes van onder andere Frans Bauer, Cliff Richards en The Beatles. Uiteraard werden er ook kerstliedjes gezongen. 'Jingle Bells' werd door menigeen uit volle borst enthousiast meegezongen. Ook onze eigen fotograaf kreeg nog even een microfoon onder zijn neus geduwd door Cris Vaudo werd nog even het podium opgetrokken om samen met Germaine een riedeltje te zingen. En natuurlijk zong iedereen op de tribune gelijk uit volle borst mee.

Een mevrouw had in het publiek een mondharmonica bij zich en deed zachtjes mee, maar toen dat werd opgemerkt door Germaine werd zij gevraagd om het publiek met haar mondharmonica te begeleiden bij een liedje. En dat deed zij best aardig en hele publiek zong mee!

Ook in andere gemeenten is het aanschuifkoor actief. Brielle, Middelharnis, Oostvoorne en sinds een aantal maanden wordt er ook in Spijkenisse gezellig aangeschoven. De bezoekers en deelnemers van de laatste editie van het jaar konden op de foto gezet worden met twee kerstvrouwen, en er was voor een ieder een glaasje glühwein om de middag mee af te sluiten.

Vanaf donderdag 16 januari 14.00 kunt u ook meedoen en zorgeloos mee zingen.

Cris Vaudo benoemde een van de wetenschappelijk aangetoonde voordelen van zingen. Het lichaam maakt tijdens het zingen het knuffelhormoon oxytocine aan, wat een prettig en ontspannen gevoel geeft, combineer dat met de begeleiding van Germaine en je hebt een middag vol zorgeloos zangplezier, ontmoet leuke nieuwe mensen en dat goede gevoel neem je gratis met je mee naar huis.

Voor meer informatie www.cultuurhuisnieuweveste.nl

De organisatoren van het Aanschuifkoor kijken op een mooi jaar terug.
Een bomvolle zaal vol zanglustige Hellevoeters
Wie wordt hier niet vrolijk van?
Een mooi portret.

Uit de krant