Het lijkt er sterk op dat niet alleen de inzamelingsactie 'Help me beat MS, maar ook de behandeling is geslaagd.
Het lijkt er sterk op dat niet alleen de inzamelingsactie 'Help me beat MS, maar ook de behandeling is geslaagd.

Eindelijk thuis!

Algemeen 1.784 keer gelezen

Hellevoetsluis - De maand in het Russische Pirogov's National Medical Surgical Center duurde voor zijn gevoel best lang, maar sinds 6 december is Robert Rietdijk weer thuis in Hellevoetsluis.

De bijzondere stamcelbehandeling tegen zijn ziekte MS is achter de rug en nu is het tijd om te rusten en verder te herstellen. De behandeling in Moskou hakte er in! Het is niet niks om na een chemo-behandeling een stamceltransplantatie te ondergaan en ook nog eens enkele dagen in quarantaine te liggen. Op 1 december meldde Robert al vanuit Moskou: "Eindelijk de isolatie uit, zo ongelooflijk blij. Nu Danny vasthouden, de deur wagenwijd open en gewoon weer naar buiten. Om maar niet te spreken over douchen en tandenpoetsen." Gelukkig was Robert in Moskou niet alleen.

Eén van de vele vrienden en vriendinnen die in Moskou bij Robert op bezoek zijn geweest schrijft: "Rusland is indrukwekkend, mooi en kil. Wat ik daar geleerd heb is dat je moet genieten van het leven en dat je je zegeningen moet tellen. Wees dankbaar voor een gezond lijf en leven. In Rusland is het lieve Robert die vecht tegen zijn ziekte. Die ups en downs heeft, die daar weinig culinair eet en niet zeurt. Die soms verdrietig is, maar veel vaker ook ijzersterk is en doorzet. Zijn lieve man is daar al die weken om hem te ondersteunen, bezoeken, begeleiden en bij te staan.

Een emotioneel moment was ook dat de moeder van Robert op visite kwam, direct nadat hij de quarantaine mocht verlaten. "Dat zijn momenten die je je hele leven niet meer vergeet", vertelt Robert, nu lekker thuis aan de Moriaanseweg op de bank zittend. "Het was een ongelooflijk bijzondere maand. Eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Ik heb zoveel doorstaan, gevochten voor wat ik waard ben en natuurlijk een kans gekregen van Dr. Fedorenko om mijn leven weer terug te krijgen. De chemo, waardoor ik kaal ben geworden, heeft me niet klein gekregen en als ik één ding weet na de afgelopen maand, is dat ik een vechter ben. Elke dag voel ik me sterker worden en thuis gaan we daar verder aan werken. Na het eindgesprek heb ik zelfs nog meer vertrouwen gekregen in de toekomst. Dr. Fedorenko vertrouwde me toe dat ik binnen niet al te lange termijn weer helemaal de oude ben! Op dit moment gaat het goed, heel goed zelfs. Wel wat last van moeheid maar dat was al aangegeven door de behandelend arts. "

Als we Robert spreken – jl. maandag – is hij in afwachting van de fysiotherapeut. De eerste training begint en daarnaast gaat hij zelf aan de slag om met name zijn been te versterken. De vervolgplanning is om met fysiotherapie en fitness de rest van zijn lichaam versterken. "Mijn behandelend arts verwacht dat ik snel weer terug ben zoals ik was voor de MS.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant