In gesprek met Luus, Niels en Dian over omgaan met (beginnende) dementie
In gesprek met Luus, Niels en Dian over omgaan met (beginnende) dementie

'Fijn als iemand tijd maakt om te helpen'

Algemeen 678 keer gelezen

Hellevoetsluis - Luus Loijens (86 jaar) heeft beginnende dementie. Luus: "Ik merk dat er veel mensen zijn die zich niet met mij willen bemoeien. Mijn wereldje is klein geworden als het om contacten gaat." Daarom vindt ze het heel belangrijk om contact met haar directe omgeving te onderhouden. Gelukkig spreekt en ziet zij haar kleinkinderen Niels van Gulik (20 jaar) en Dian van Gulik (17 jaar) geregeld. Hoe gaat dit in de praktijk?

Updates via de telefoon
Luus, Niels en Dian spreken elkaar geregeld via de telefoon. Dian vertelt: "Oma belt altijd om te vragen hoe het met ons gaat. Ze wil dan graag horen of er nog iets bijzonders is gebeurd of gaat gebeuren. Ik ga binnenkort naar de Efteling. Ze belt dan verschillende keren om te vragen of ik al ben geweest."

Niels vult aan: "Oma heeft bijvoorbeeld het WK damesvoetbal gevolgd. Ze belde mij dan 's middags om te horen of de dames 's avonds moesten voetballen. Er zijn ook momenten dat oma verhalen vertelt over vroeger, bijvoorbeeld over haar dorp. Het is dan leuk om via je mobiel foto's op te zoeken om te laten zien hoe haar oude school er nu uitziet."

Contact met de directe omgeving
Luus, Dian en Niels benadrukken hoe belangrijk het is om bij (beginnende) dementie contacten te onderhouden met mensen in je directe omgeving. "Je voelt dan dat je erbij hoort. Als je niet goed weet waar je het over kunt hebben, neem dan een veilig onderwerp: het weer, je huisdier etc.", aldus Luus. ""Je moet vooral niet bang zijn dat je het ineens niet meer weet."

Hulp voor mensen met (beginnende) dementie
Luus sluit af met een recente ervaring: "Ik had een mindere dag gehad; ik wist de ingang van het wooncomplex niet te vinden. Dan is het prettig als iemand naar je toekomt en vraagt of hij/zij je kan helpen, om samen de ingang te vinden. Het is fijn als iemand dan even tijd voor je wil maken om te helpen".

Alzheimer Nederland, de gemeenten op Voorne-Putten en de welzijnsorganisaties zetten zich samen in om meer bekendheid te geven aan dementie, passende hulp en ondersteuning te bieden en om activiteiten te bevorderen. Iemand met alzheimer krijgt moeite met dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. Vaak is er al enige tijd sprake van geheugenstoornissen. Daarnaast kan het karakter en gedrag veranderen en kunnen er problemen optreden met taal. In het begin van de ziekte van Alzheimer zijn de verschijnselen vaak niet duidelijk aanwezig. De verschijnselen worden duidelijker naarmate de dementie erger wordt. Sommige mensen met alzheimer gaan snel achteruit. Anderen hebben nog lang een redelijk gewoon leven.

Voor meer informatie, ga naar http://www.alzheimer-nederland.nl, regio Voorne-Putten Rozenburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant