Afbeelding

Inwonerspanel TipHellevoetsluis.nl praat over Vuurwerk en Stikstofproblematiek

Actueel 750 keer gelezen

Weekblad Groot Hellevoet heeft in samenwerking met Toponderzoek weer een inwonerspanelonderzoek gehouden voor TipHellevoetsluis.nl. Hierin is de mening van onze respondenten gevraagd over Vuurwerk en de Stikstofproblematiek.  Voor dit onderzoek zijn 194 deelnemers geraadpleegd. Hieronder leest u de reacties van de respondenten op de vraag of stelling die is voorgelegd. De redactie heeft een selectie gemaakt van enkele toelichtingen van de respondenten.

Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur. De jaarwisseling gaat meestal gepaard met vuurwerk.

Op vraag "1 Steekt u zelf vuurwerk af?" antwoordt 77% van de respondenten: "Nee". 18% van de respondenten antwoordt: "Ja".

Toelichting
 "Ja, en dat blijf ik ook doen net als dat zwarte piet moet blijven en daarnaast is dat stikstof verhaal flauwekul is een verdienmodel voor de gemeentes en regering." – "Nee, heb een hekel aan het afsteken van vuurwerk. Het wordt hoog tijd om hier mee te stoppen en zeker in Hellevoetsluis de verontreiniging is enorm een ieder heeft de mond vol over stikstof nee dat mag niet maar wel vuurwerk afsteken hoe hypocriet kun je zijn." – " Nooit gedaan, maar vind het wel leukom naar te kijken." – " Voorheen wel nu niet meer, ook altijd alles opgeveegd en opgeruimd."

Welke van de onderstaande woorden passen volgens u het beste bij vuurwerk?" komt de volgende top drie naar voren:

1. Angst bij mensen en dieren (61%)
2. Leuk om naar te kijken (60%)
3. Schade (aan bijv. openbare ruimte) (53%)

Toelichting
"Het vuurwerk vandaag de dag is zeer gevaarlijk." – "Het wás een leuke traditie met nieuwjaar. Tegenwoordig beginnen ze echter eind oktober al met knallen en wát voor knallen. Vanaf half november doe je 's nachts geen oog meer dicht."- "Ik kan genieten van mooi siervuurwerk, maar ik onderken ook de risico's van schade en letsels, onrust voor dieren en sommige mensen, en extra belasting van het milieu door de verbrandingsdampen. Per saldo slaat de balans voor mij dan ook door naar verbieden van consumentenvuurwerk."

Op stelling 3 'Ik ervaar overlast van vuurwerk op en rond de jaarwisseling'antwoordt in totaal 56% van de respondenten:"(zeer) mee eens". In totaal antwoordt 25% van de respondenten: "(zeer) mee oneens". Het middelste antwoord (mediaan) is: "Mee eens".

Toelichting
"De hardheid van de knallen is de laatste jaren enorm toegenomen." –" De overlast tijdens de officiële afsteektijden valt op zich wel mee (al zal mijn hond dat niet met me eens zijn). De grootste irritatie is als er buiten die tijden met vuurwerk wordt gegooid. Ik krijg regelmatig een hartverzakking als ik geconcentreerd zit te werken en plotseling verrast wordt door een onverwachte harde knal."- "Het zou verboden moeten worden om vuurwerk vóór 31 december te verkopen!! Pas dan kan je de overlast enigszins in de hand houden."- "Persoonlijk ben ik niet zo fan van vuurwerk. Zolang het georganiseerd gaat, is het goed. Zolang mensen het opeen normale manier kunnen afsteken vind ik het geen probleem." – "Ik heb geen last van de knallen, maar heb wel een hekel aan de puinzooi die achter blijft."- "Ik heb "het hele jaar" meer last van milieuvervuiling door auto's en industrie. Een keer per jaar een beetje vuurwerk steekt daar schril bij af."

Op welk(e) specifiek(e) moment(en)ervaart u overlast van vuurwerk?"antwoordt 73% van de respondenten:"De drie laatste dagen van het jaar".
Toelichting:  "Al in oktober vallen er knallen in de buurt. De ergste ellende begintdirect na de start verkoop vuurwerk. Wij scharen ons dit jaar onder de vuurwerkvluchtelingen."– "Ongeveer heel het jaarwordt er afgestoken in Hellevoetsluis.Als er gewoon op de afgesproken tijden wordt gedaan kan ik en vooral mijn hond prima mee leven."- "Er is geen toezicht in Hellevoetsluis dus is de overlast enorm.Het lijkt er op dat de commercie voorrang geniet de omzet telt . Dat er mensen die hier enorm last van hebben blijkt niet interessant te zijn , kom op gemeente waar staan jullie voor, het is een kul argument dat het landelijk beleid moet zijn verbeter de wereld begin bij jezelf. "

Aan de hand van vraag "4 Welke maatregelen zou de gemeente het best kunnen nemen om vuurwerkoverlast terug te dringen?" komt de volgende top drie naar voren: 1. Verbod op afsteken van zwaar knalvuurwerk voor consumenten (55%) 2. Meer handhaving (51%) 3. Een publieksvuurwerkshow om 00.00 uur op een centrale plek in de gemeente (43%)

Toelichting
"Boetes op het laten liggen van het afval na afsteken vuurwerk."-  "Efficiënt toezicht." -  "Je kunt bovenstaande punten wel allemaal willen, maar zolang handhaving niet het belangrijkste is, gaat van al deze verboden niks terecht komen." – "Strengere controle op het afsteken voor de 31ste december." – "Mooie show boven het Haringvliet in plaats van hele wijken tot oorlogsgebied promoveren."

Op stelling 5 'In onze gemeente moeten vuurwerkvrije zones worden aangewezen' antwoordt in totaal 56% van de respondenten: "(zeer) mee eens". In totaal antwoordt 28% van de respondenten: "(zeer) mee oneens". Het middelste antwoord (mediaan) is: "Mee eens".

Aan de hand van vraag "5.1 Welk(e) gebied(en) zou u als vuurwerkvrije zone(s) aan willen wijzen?" komt de volgende top drie naar voren: 1. Rondom verpleeg- en verzorgingstehuizen (69%) 2. In natuurgebieden (66%) 3. Rondom speeltuinen en -plaatsen voor kinderen (61%)

Probleem Aanpak Stikstof (PAS)

Afgelopen weken trokken de boeren, met en zonder tractoren, richting het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Naast het Malieveld gingen de boeren in diverse provincies ook protesteren. De meeste boeren willen zich in het protest uitspreken tegen de opgelegde stikstofregels. Een aantal provincies heeft de stikstofregels ingetrokken na het protest van de boeren. Naast de boeren, ging ook de bouwsector de straat op om te protesteren.

Op stelling 6 'De huidige vorm van de boerenprotesten is de beste manier om te protesteren tegen het huidige beleid' antwoordt in totaal 62% van de respondenten: "(zeer) mee eens". In totaal antwoordt 21% van de respondenten: "(zeer) mee oneens". Het middelste antwoord (mediaan) is: "Mee eens".

Toelichting
"Het kan kennelijk niet anders. De politiek wordt geregeerd door de industrie, het wordt dat ze zelf gaan nadenken. Deze problemen waren in 1952 al bekend . We maken ook problemen van iets, dat er niet is. En daarnaast: zie boven: gewoon weer weten wat wel kan en niet kan. De boeren doen wel hun best, de industriële boeren, dat is wat anders."-  "Ik ben er niet voor, maar blijkbaar werkt het wel voor de boeren." – "Dit vind ik een beetje een suffe vraag. Als er een groep is in onze samenleving die zich niet gehoord voelt dan moeten zij zich toch kunnen laten horen? Of dit op juiste of correcte wijze gebeurt is dan niet een vraag die je aan 'anderen' moet stellen... Stel dat je zelf onderdeel bent van een groep die zich niet gehoord of gediscrimineerd voelt, zou je dan willen dat je het zwijgen wordt opgelegd? Als we stoppen met luisteren naar elkaar gaan we de verkeerde kan op met onze democratie." – "Het hele land iedere keer op zijn kop, te gek voor woorden. Als de veeteelt en landbouw nu eens alleen voor Nederland zouden produceren maar nee...het meeste gaat naar het buitenland zodat wij onze groenten en vlees moeten invliegen vanuit verweggistan. Te gek voor woorden."

Aan de hand van vraag "7 Welke sectoren mogen volgens u bijdragen aan een oplossing voor het stikstofprobleem?" komt de volgende top drie naar voren: 1. De industriesector (68%) 2. De veehouderijsector (41%) 3. De sector infrastructuur (33%)

Welke andere maatregelen zou het kabinet volgens u kunnen treffen om de stikstofuitstoot terug te dringen?

Toelichting: 
"Minimum prijzen voor agrarische producten en verbod van import van veevoeder grondstoffen van andere continenten"- "Natura 2000 gebieden schrappen"- " Neem een time out om tot een weloverwogen besluit te komen. Luister naar de personen die er echt verstand van hebben.-  "Elektrisch rijden is in opkomst, dus misschien is het mogelijk om meer laadpalen te creëren bij bijvoorbeeld een tankstation in de plaats zelf."-  "Geen , gehele crisis is onzin"- "Geen bomen kappen, maar bomen planten. Beperking groei luchtvaartverkeer. Meer biologische veehouderij stimuleren en massa productiebedrijven vee beperken." – "

"Verlagen va de maximum snelheid, ik heb daar op zich geen probleem mee omdat de bouw dan verder kan, maar de maatregelen ansich levert helemaal niet echt een grote besparing op, is een druppel op de gloeiende plaat. En tuurlijk zegt links alle beetjes helpen, maar dat is het punt juist, dit helpt helemaal niet. Het stikstof "probleem" is er ineens.....dat we het niet willen laten oplopen snap ik maar, hoe erg is het dat we gemiddeld gezien een paar jaar eerder dood gaan met zijn allen? Aangezien het grootste milieuprobleem de mens (of lees het aantal mensen) is, zou ik zeggen gewoon niets aan doen."

Meedoen met de volgende enquête?
Meld u aan via http://www.tiphellevoetsluis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant