Afbeelding
Foto: Wil van Balen en Jan Maasdam

Brabersebrug met een symbolische druk op de knop geopend

Algemeen 2.541 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vrijdagmiddag 13 december is de Brabersebrug door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam én voorzitter Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Aart-Jan Spoon wethouder economische zaken gemeente Hellevoetsluis met een druk op de knop officieel geopend.

Aboutaleb is in zijn rol als voorzitter MRDH door het college van B&W Hellevoetsluis uitgenodigd voor de openingshandeling van de nieuwe brug naar het nieuwe bedrijventerrein Kickersbloem 3. De brug is geplaatst op een breder stuk van het Kanaal, daar waar schepen elkaar vroeger konden passeren. Het ontwerp is dan ook op de historie van de scheepvaart van Hellevoetsluis gebaseerd. Kijkend richting Spijkenisse zie je de contouren van een schip; de stuurhut en de boeg. De maritieme geschiedenis en de binding met de Rotterdamse haven wordt zo volgens het ontwerp van Dura Vermeer weergegeven in deze nieuwe brug over het Kanaal.

Het Kanaal door Voorne werd in 1829 geopend, nu 190 jaar geleden. Door innovatie in de scheepvaart heeft het kanaal relatief kort als verbinding naar Rotterdam gefungeerd. Grote stoomzeeschepen waren in opkomst en die konden niet meer door het Kanaal. Met als gevolg dat het Kanaal niet meer gebruikt kon worden en in 1872 de Nieuwe Waterweg werd aangelegd. Burgemeester Junius: "Het Kanaal door Voorne was ooit een belangrijke verbinding om via Hellevoetsluis naar Rotterdam te komen. Het bedrijventerrein wat hier nu gebouwd wordt, staat ook voor innovatie en is van belang voor de economische ontwikkeling van deze regio die van oudsher gelinkt is aan Rotterdam." Het nieuwe bedrijventerrein moet met de aanleg van deze brug dan ook goed bereikbaar zijn en voor een stimulans voor de economische groei van Voorne-Putten gaan zorgen. Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft 5,4 miljoen euro aan deze ontwikkeling bijgedragen. MRDH is een samenwerkingsverband van 23 gemeenten in Zuid Holland. De regionale samenwerking richt zich op het verbeteren van de bereikbaarheid en het vernieuwen van de economie. Daar liggen kansen voor meer welvaart en een betere toekomst van de 2,3 miljoen mensen die hier wonen en werken.

Stipt op de minuut, helemaal volgens het draaiboek, kwam Aboutaleb aan en stond de genodigden te woord. "Lokale economie bestaat niet, er bestaat hooguit regionale economie", begon hij zijn toespraak. "Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen bereid zijn 5 kwartier te reizen voor werk. De reistijd nemen we voor lief omdat onze sociale omgeving intact willen houden. Als je Rotterdam als centrum zou nemen dan loopt het gebied van het Westland tot aan Hellevoetsluis. Voor bedrijven is het aantrekkelijk om internationaal te opereren vanuit Rotterdam en zich te vestigen in de regio." Wethouder Spoon: "Toen Kickersbloem 1 en 2 vol dreigden te raken zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om een nieuw bedrijventerrein erbij te verwezenlijken. En eigenlijk is het door wat toevalligheden een groot project geworden met regionale aantrekkingskracht. Het zou mooi zijn als steeds meer mensen uit Hellevoetsluis straks niet meer in de file op de N57 staan maar op de fiets naar hun werk kunnen."

Door de ligging in de zuidelijke regio van Rotterdam zou Kickersbloem 3 aantrekkelijk moeten zijn voor bedrijven om zich hier te vestigen. De aanleg van de Blankenburgtunnel zou de reistijd tussen Het Westland en Voorne-Putten in de toekomst met de helft moeten gaan verkleinen. Ook haalde Aboutaleb de situatie met verbindingsweg N57 aan. "Er wordt een investeringsprogramma voor de regio gemaakt, wat in februari gepresenteerd zal worden, waarin waarschijnlijk ook de verbreding van de N57 zal worden opgenomen" aldus Aboutaleb. Na het fotomoment gingen de burgemeesters er als een speer vandoor voor een MRDH overleg.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant