Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Richting het nieuwe jaar

Algemeen 441 keer gelezen

We gaan richting het einde van het jaar. Sinterklaas is vertrokken met zijn Pieten en de kerstboom in de Vesting wordt aanstaande zaterdag aangestoken. Dat gaat gepaard met de start van de Santa Run; vele kerstmannen, -vrouwen en -kinderen zullen door de Vesting heen rennen. Allemaal voor het goede doel.

Dat past bij de kerstgedachte; iets doen voor een ander. En iets doen met een ander. Veel sportverenigingen zijn uitgenodigd deel te nemen. Voor de sportieve prestatie, maar zeker ook om met elkaar onze feeërieke vesting te beleven!

Binnenkort luiden we het nieuwe jaar in met oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk. Vaak prachtig om te zien, maar vuurwerk kan ook heel gevaarlijk zijn. Zeker nu er veel illegaal vuurwerk in omloop is. Dat is verboden en echt gevaarlijk voor jezelf en je omgeving! Dus wees alert. Er is niet voor niets steeds meer discussie over vuurwerkvrije of vuurwerkblije zones. Voor veel mensen en dieren is deze tijd van het jaar geen pretje. Er wordt zelfs wel eens gesproken over 'vuurwerkvluchtelingen'; mensen die wegvluchten voor de knallen en met name hun huisdier willen beschermen tegen de onrust die de knallen veroorzaken.

Er zijn ook veel mensen die plezier beleven aan het vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden. In Hellevoetsluis mag je in principe overal je vuurwerk afsteken, zolang het maar legaal vuurwerk is. Afsteken mag op 31 december vanaf 18 uur 's avonds tot 1 januari om 2 uur 's nachts. Vuurwerk afsteken buiten dit tijdsframe is dus verboden. Laten we het daarom gezellig (en enigszins acceptabel) houden door dit tijdsframe in acht te nemen. Ik roep met name ouders op om erop toe te zien dat hun kinderen alleen vuurwerk afsteken tijdens oudejaarsnacht. En dat de kinderen dat doen op een veilige manier. Traumachirurgen in Nederland waarschuwen voor een toename van het aantal vuurwerkslachtoffers, met name jongeren, met kans op ernstig letsel.

Ook roep ik op om een schadevrij nieuwjaar te vieren. In de afgelopen jaren hebben we gemiddeld €50.000 schade gehad aan putten, gebouwen en andere zaken. Geld dat veel beter besteed kan worden. Laat het voor iedereen een mooi begin van een nieuw jaar zijn! Zeker ook voor onze hulpdiensten, zodat we elkaar gezond en wel weer treffen bij de nieuwjaarsduik 2020!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant