Repaircafé & Fietsenbank winnaar Aanmoedigingsprijs Vrijwilligerswerk | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Het doel van deze organisatie is om mensen met elkaar te verbinden, sociale contacten te laten maken en natuurlijk om kapotte spullen te repareren.
Het doel van deze organisatie is om mensen met elkaar te verbinden, sociale contacten te laten maken en natuurlijk om kapotte spullen te repareren. (Foto: Wil van Balen)

Repaircafé & Fietsenbank winnaar Aanmoedigingsprijs Vrijwilligerswerk

  •   94 keer gelezen

Hellevoetsluis - Dit jaar waren er weer vier vrijwilligersorganisaties genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis. Het Repair Café/Fietsenbank, Buurtkamer Ons Midden, de Kledingbank en VV Nieuwenhoorn waren in de race voor de Aanmoedigingsprijs.

De verkiezing wie de prijs gaat winnen gaat niet om beste, oudste of de grootste organisatie, maar moet gezien worden als een steuntje in de rug. Het Repair Café bestaat al langer, maar sinds de verhuizing van de bibliotheek naar de Opzoomerlaan is de bekendheid toegenomen door een eigen pagina op Facebook en artikelen in deze krant.

De jury bestond dit jaar uit een bont gezelschap, namelijk onze eigen fotograaf Wil van Balen, Debora Wentink, van het oer Hellevoetse loodgietersbedrijf Van der Sijde, Hans van de Torren van het IOB , Ingrid Beaufort van de Adviesraad Sociaal Domein en wethouder Hans van der Velde. De jury werd met veel deskundigheid, inspiratie en enthousiasme ondersteund door Hennie Wiersma van Stichting Push. De jury heeft bij haar beraadslaging goede discussies gevoerd en dit was ook nodig. De kwaliteit van de genomineerden was zeer hoog en de verschillen heel klein. Zonder uitzondering, waren de vier genomineerden allemaal lang in de race voor de Aanmoedigingsprijs. Het is de jury gelukt tot een unaniem advies te komen en het Repair Café uit te roepen tot winnaar van 2019. Een doorslaggevende factor voor de jury was het feit dat het Repair Café en de Fietsenbank volledig zelfvoorzienend is.

Joke Rodoe is een van de vrijwilligers van het Repair Café en de Fietsenbank. Joke steekt enthousiast van wal als we haar vragen wat te vertellen over 'haar' vrijwilligerswerk. "In het Repair Café wordt van alles gerepareerd. Er zijn elf vrijwilligers, drie dames en acht heren. De dames zijn wekelijks aanwezig, de heren volgens een rooster. Er wordt van alles gerepareerd", vertelt Joke, "broodroosters krijgt men weer aan de praat, er worden broeken korter gemaakt en ritssluitingen gerepareerd. Alleen een nieuwe ritssluiting in een spijkerbroek zetten lukt ons niet. Daar is onze apparatuur niet zwaar genoeg voor. We hebben iedere week op woensdagmiddag van 13 – 15.30 uur heel wat aanloop en ook de Fietsenbank waarvoor Frans Sikken het aanspreekpunt is weet men goed te vinden.

De Fietsenbank is overigens gevestigd bij de Kledingbank aan de Brielsestraatweg 3c. Heeft u nog een fiets in de aanbieding, bel dan 06 – 2036 2520. Natuurlijk worden de aangeboden fietsen nagekeken en gebruiksklaar gemaakt. "De ene keer is de fiets voor iemand die daarmee naar zijn werk kan, de andere keer is de fiets voor een kind dat er op naar school kan fietsen. De mensen staan bij de ontvangst regelmatig met tranen in hun ogen", gaat Joke verder.

De organisatie heeft geen structurele inkomsten, op de tafel van het Repair Café staat een roze varken waar een vrijwillige bijdrage in gedaan kan worden. "Van dat geld kopen we weer materialen als draad, naalden en spullen om de fietsen te repareren, maar het is geen vetpot hoor. We leggen er uit eigen zak ook regelmatig wat bij".

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>