Zwaan is prooi voor loslopende hond | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Een viervoeter op vrije voeten kan uitmonden in een tragedie.
Een viervoeter op vrije voeten kan uitmonden in een tragedie. (Foto: )

Zwaan is prooi voor loslopende hond

  •   1070 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week werden er twee zwanen gevonden in het Vrijheidsbos nabij het Brielse meer.  Dinsdagmorgen kreeg  Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland een melding binnen dat er aan slootkant een hulpeloze zwaan lag. Het dier werd snel gevangen en met enige spoed overgebracht naar vogelopvang Karel Schot. Helaas heeft deze zwaan het niet gered. Vrijdagmorgen kreeg Vosselman opnieuw een melding binnen over een gewonde zwaan in het Vrijheidsbos. Hierop ging de Zwanengroep Zuid-Holland ter plaatse, maar helaas kwam hulp voor deze zwaan te laat. Hij was reeds overleden.

Edwin Vosselman is ook regelmatig in Hellevoetsluis actief om zwanen te redden. Groot Hellevoet ging met hem in gesprek. Het zwanen seizoen begint al in mei wanneer de ouders zich in het broedseizoen bevinden en de kleine zwanen geboren worden. Daarna blijven de kinderen nog even bij hun ouders wonen tot ze in de herfst het nest verlaten. Dan leren de jonge zwanen vliegen en omdat ze nog niet ervaren zijn gebeuren er wel eens ongelukken. De dierenambulance of de Zwanengroep vindt dan weleens een jong dat ongelukkig geland is of ergens tegenaan is gevlogen. Tijdens hun ontdekking van de wereld waarin zij vanaf dat moment zelfstandig leven leren ze ook kennis maken met de gevaren van de natuur.

Zwaan en hond zijn van nature geen vrienden. Het kan voorkomen dat een zwaan defensief reageert op een hond en agressie vertoont door middel van blazen en wapperen met de vleugels. Het kan ook gebeuren dat bij de hond door instinct ingegeven besluit dat de zwaan prooi is. De losloopgebieden voor honden zijn aangewezen en gepast op de omgeving om incidenten te voorkomen.
De gevonden zwanen hadden breuken en bijtwonden. De zwaan die nog leefde kreeg te maken met infecties die veroorzaakt worden door het speeksel van een hond en moest worden ingeslapen. Handhaving gaat in overleg met politie, dierenambulance en de Zwanen Groep vaker controleren op het aanlijnen van de hond buiten losloopgebieden. Mede doordat onlangs ook in Simonshaven een zwaan aangetroffen werd met bijtwonden en daarbij open botbreuken opgelopen had waardoor de zwaan gorgelend lag te stikken.

Edwin Vosselman reed zelf jarenlang op de dierenambulance en deed een opmerkelijke observatie. Vaak nadat er een dier gewond is geraakt, door een hondenaanval, of aanrijding met een auto, laten mensen de dieren voor dood liggen. Dat kan bijvoorbeeld behalve gebeten zwanen ook om aangereden katten gaan. Hij wil de mensen er graag op attenderen de hond aan te lijnen in de omgeving van zwanen en bij een incident zo spoedig mogelijk de dierenambulance te bellen of de Zwanengroep. "Een incident voorkomen is het beste, maar mocht het toch zover komen, bel dan meteen de hulpdiensten", aldus Edwin.

Op de vraag of hondeneigenaren per definitie schuld hebben toont hij zich mild. Bewust van de verschillende instincten die honden hebben, benoemd hij wel het jachtinstinct. " Dat is waar de baasjes bewuster in kunnen zijn. " Als u een gewond dier ziet bel dan de dierenambulance via 0900 -1120000 of de Zwanengroep Zuid-Holland via 06 83 79 73 78.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>