Een mooie aanvulling op de collectie.
Een mooie aanvulling op de collectie. Foto: WILVANBALEN

Enorm skelet steppenwisent tentoongesteld in Historyland

Algemeen 758 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op dinsdag 12 november werd in de permanente tentoonstelling "Mammoetsteppe" in Historyland een enorm skelet worden opgesteld van een steppenwisent. Een van de grootste runderen uit het ijstijdvak. Opgebouwd uit 144 skeletdelen, opgevist van de bodem van de Noordzee tussen Nederland en Engeland.

Het skelet heeft een hoogte van 212 cm, een breedte van 130 cm en is 299 cm lang. Daarmee is deze grote grazer uit het ijstijdvak die de mammoetsteppe massaal bevolkte, bijna zo groot als een kleine mammoet.

Beenderenpuzzel
Het samengesteld skelet is opgebouwd uit een schedel met 2 onderkaken, 7 halswervels, 13 borstwervels, 6 lendenwervels, een heiligbeen, 19 staartwervels, 26 ribben (dat zijn 13 ribben paren) 7 borstbeenderen, 2 schouderbladen, 2 opperarmbeenderen, 2 onderarmbeenderen (samengesmolten spaakbeen en ellepijp), 10 polsbeenderen, 14 voetbeenderen (van de voorpoot), 2 bekkenhelften, 2 dijbeenderen, 2 scheenbeenderen, 12 enkelbeenderen en 14 voetbeenderen (van de achterpoot) in totaal 144 beenderen van evenzoveel verschillende steppenwisenten. De meesten zijn opgevist van de bodem van de Noordzee, waar heel veel overblijfselen van de steppenwisent gevonden worden. De steppenwisent was een algemene verschijning op de mammoetsteppe van weleer.

45.000 jaar geleden
Zeer kenmerkend in het skelet van de steppenwisent is de grote schedel met de enorme horens die wel een spanwijdte konden bereiken van anderhalve meter. Maar ook de borstwervels met reusachtig lange doornuitsteeksels die de steppenwisent de kenmerkende hoge rug gaven. Deze doornuitsteeksels kunnen wel een lengte bereiken van 85 cm. De steppenwisent, een echte grazer, was een kuddedier. Volwassen dieren konden een gewicht van rond de duizend kilo ontwikkelen. Van de steppenwisenten zijn vele honderdduizenden skeletdelen gevonden. Deze beenderen geven aan dat de schouderhoogte van deze runderen ver boven de twee meter gelegen heeft. Dat is bijna zo groot als een kleine wolharige mammoet. Radioactieve koolstofdateringen tonen aan dat de steppenwisent zo rond de 45.000 jaar geleden hier heeft rondgelopen.

Aanwinst van wereldformaat
Het skelet is aangekocht van North Sea Fossils op Urk en de montage is verzorgd door Remie Bakker van Manimal Works in Rotterdam. Er is enkele maanden gewerkt aan de montage waarbij Dick Mol, verbonden aan Historyland, de supervisie heeft verzorgd. Dick Mol over het skelet: "Deze nieuwe aanwinst in Historyland is van wereldformaat. De grote runderen, die massaal op de mammoetsteppe voorkwamen zijn doorgaans onderbelicht. Het lijkt wat op de bizons van Noord-Amerika, maar het is juist heel iets anders. Steppewisenten zijn uitgestorven. Ze kwamen vermoedelijk in hele grote kuddes van misschien wel enkele honderden dieren bij elkaar voor, als we kijken naar de vele tienduizenden resten die we hebben opgevist van de Noordzeebodem. Deze fossiele skeletdelen verdienen meer aandacht omdat ze zo'n mooi en interessant verhaal vertellen."

Ook de oprichter van Historyland, Hellevoeter Arie van den Ban is blij met de nieuwe aanwinst: "Dit zeer fraai opgestelde skelet van de steppenwisent maakt het plaatje van de mammoetsteppe en haar bewoners in Historyland completer. Ik was altijd erg onder de indruk van een grote opstelling van allerlei skeletten in rijen in het Parijse Museum voor natuurlijke historie. Nu hebben wij zelf een dergelijke rij uitgestorven dieren in Hellevoetsluis! Een droom komt uit."

Vanaf dinsdag is de opstelling van het reusachtige skelet gade geslagen kunnen worden. Dan zal Remie Bakker en Tone Skelton van Manimal Works met het team van Historyland het skelet in de expositie plaatsen, voor de skeletten van de mammoetstier en mammoetkoe met mammoetbaby die Historyland al rijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant