Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Bestuurlijke toekomst

Algemeen 437 keer gelezen

Sinds de zomervakantie voert de gemeenteraad van Hellevoetsluis een verkenning uit over onze bestuurlijke toekomst op Voorne. Vorig jaar is er gewerkt aan het idee van één gezamenlijke ambtelijke organisatie voor Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis. De drie gemeenten bleven dan hun eigen gemeentebestuur houden, maar alle medewerkers zouden ondergebracht worden in één organisatie. Dat is niet doorgegaan.

Toch vinden we als drie gemeenten dat er iets moet gebeuren, want de wereld wordt complexer en internationaler. Gemeenten krijgen steeds meer taken en verantwoordelijkheden, zijn financieel kwetsbaar en moeten concurreren op een moeilijke arbeidsmarkt. Daarnaast moeten gemeenten op veel tafels meepraten om investeringen binnen te halen voor infrastructuur, klimaatadaptatie, duurzaamheid, toerisme & recreatie. En ingewikkelde zaken regelen, zoals in het Sociaal Domein of voor Veiligheid. Om ons heen zien we dan ook dat gemeenten de krachten bundelen in één grotere gemeente, zoals Nissewaard, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

Hellevoetsluis wil een goede dienstverlening voor onze inwoners, ondernemers en organisaties voor een goede prijs. En wat is dat dan precies? Geen onkruid meer? Niemand leeft in armoede? Geen kind groeit op met huiselijk geweld? Er is een geschikte woning voor iedereen? Hellevoetsluis bruist? Goede voorzieningen, zoals een winkelcentrum, theater, bibliotheek, zwembad, kinderboerderij, musea, sportvelden?

Wat vindt u belangrijk? Voor uzelf, voor Hellevoetsluis, voor Voorne? Kom meepraten! Deze week kan het nog op donderdagavond om 19.30 uur in Sporthal De Eendraght. Heeft u de enquête gemist of bent u niet in de gelegenheid om mee te komen praten? En heeft u wel ideeën over onze bestuurlijke toekomst? Dan kunt u ook een mail sturen aan het gemeentebestuur via griffier@hellevoetsluis.nl onder vermelding van Bestuurlijke Toekomst. Ook in Brielle en Westvoorne vinden dit soort gesprekken plaats. Zo kunnen we gezamenlijk kijken wat onze inwoners graag willen behouden en wat ze juist graag zouden veranderen.

Begin volgend jaar zullen de drie gemeenteraden deze input zorgvuldig afwegen en een besluit nemen over hoe onze bestuurlijke toekomst eruit komt te zien. Blijven we allemaal zelfstandig of gaan we stappen zetten om één gemeente te worden. En als we één gemeente worden wat is dan belangrijk om goed te regelen. Wat willen onze inwoners, ondernemers en organisaties behouden en wat willen we juist veranderen? Praat mee! Ik nodig u graag uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant