Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Terugplaatsen van een geldautomaat in Vesting onzeker

Algemeen 969 keer gelezen

Hellevoetsluis - De geldautomaat aan de Oostzanddijk bleek onlangs plots verdwenen te zijn. Na verontruste reacties van omwonenden en de lokale politiek is bekend gemaakt dat er een vervangend geldautomaat zal komen; een nieuwe gele 'Geldmaat'. De locatie is echter nog niet bekend.

"Dat de geldautomaat aan de Oostzanddijk is weggehaald heeft met de operatie Geldmaat te maken", bevestigt een woordvoerder van Geldmaat aan deze krant. Geldmaat verzorgt het contante geldverkeer voor ABN AMRO, ING en Rabobank, inclusief het beheer en onderhoud van de geldautomaten.

 "Wij hanteren een aantal criteria voor het plaatsen van geldautomaten: het aantal transacties, het aantal bezoekers in het gebied en veiligheid. Dat de geldautomaat op deze locatie aan de Oostzanddijk is weggehaald heeft met deze criteria te maken." Het is onzeker dat er een geldautomaat in dit gebied terugkomt. "We willen een geldautomaat gaan plaatsen in het centrum van Hellevoetsluis, maar de exacte locatie zullen we nog nader moeten bepalen en is dus nog niet bekend op dit moment", aldus de woordvoerder. "Wat wel zeker is dat het nieuw te plaatsen Geldmaat niet op deze plek aan de Oostzanddijk komt anders hadden we hem niet weggehaald. Veiligheid is in deze, denk aan plofkraken, een factor die zwaar weegt."

Er is geconstateerd dat in Nederland steeds minder geld wordt gebruikt. Het gebruik van contant geld neemt met 10% per jaar af met als resultaat dat de geldautomaten steeds minder worden gebruikt. Op dit moment staan er redelijk veel geldautomaten dicht bij elkaar in een gebied zoals in winkelcentrum de Struytse Hoeck. Dat was de reden voor deze banken om gezamenlijk te besluiten een aantal geldautomaten weg te halen en te vervangen voor minder Geldmaten. De gemiddelde Nederlander, en de Nederlandse bank, vindt het belangrijk wel beschikking te kunnen hebben over contant geld. Daarom is er onderling afgesproken dat, en dat geldt met name voor dorpen en kleine steden, er een geldautomaat binnen een straal van 5 kilometer moet staan. "Wel wordt er altijd gekeken naar het aantal transacties die worden uitgevoerd. Waar nodig plaatsen we er een bij." Er is inmiddels al één vervangend geldautomaat van Geldmaat geplaatst voor de pinautomaat aan de Forel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant