Afbeelding
Foto: Theo van Kralingen

Martijn Luijendijk wil met Helius naar linker rijtje

Actueel 714 keer gelezen

Hellevoetsluis- De handballers van Helius hebben na de nederlaag tegen HMS/Achilles in de eigen Fazant ook verloren van Hercules 3. De Hellevoeters verloren het duel tegen de Hagenaars met 20-23 (10-11). Martijn Luijendijk hoopt op een snel herstel om dan de weg naar het linker rijtje van de hoofdklasse C in te slaan.

Dan Rolandus

''We hebben een lesje in effectiviteit gehad'', doelde coach Martijn Luijendijk op de gemiste kansen en de slimme omschakeling van de tegenstander. ''We hebben zeker niet slecht gespeeld, maar Hercules 3 heeft een ervaren team met spelers die op een hoog niveau hebben gespeeld. We hebben acht honderdprocent kansen laten liggen en die werden aan de andere kant in de break afgestraft. We misten nogal wat spelers (Taco van der Kooij, Tom Hovenkamp en de kersverse vader van een dochter Laurens Luijendijk, DR), maar de ploeg die er stond heeft strijd geleverd. We kwamen zelfs met 6-2 voor, maar zij kwamen, mede door discutabele beslissingen van de scheidsrechter terug en namen de voorsprong. Bij 16-16 kwamen we onterecht in ondertal waarvan Hercules profiteerde en uitliep naar 16-19 en dat gat hebben we niet meer kunnen dichten.'' Joel Spoor maakte als doelman zijn debuut in de hoofdmacht.

Overbruggingscoach
Martijn Luijendijk neemt dit seizoen de handbalselectie van Helius onder zijn hoede. De afgelopen jaren was de Hellevoeter de assistent-coach van John Geul. ''Toen John besloot om bij Helius te stoppen, is het bestuur op zoek gegaan naar een andere coach. De trainers waren bezet of ze vroegen teveel geld. Helius heeft een echte vriendengroep, een leuk team. Zij wilden mij hebben als coach. Ik heb met het bestuur gesproken en mijn visie gegeven en daar zijn we uitgekomen. Maar wel met de afspraak dat het voor mij een overbruggingsjaar is en het bestuur dit jaar op zoek kan gaan naar een trainer/coach voor het volgende seizoen.'' Dus werd Martijn Luijendijk aangesteld als hoofdcoach van de mannenequipe van Helius.

HARO
Martijn Luijendijk begon zijn keeperscarrière in 1987 in de jeugd bij Helius. Acht jaar later zocht de toen 16-jarige Hellevoeter het avontuur bij de Rotterdamse handbalvereniging Snelwiek. Na zeven jaar werd hij opgenomen in de selectie van HARO (Handbal Associatie Rotterdam & Omstreken). ''Ik zat vanaf 2002 in de eerste lichting grote talenten bij HARO, promoveerde naar de eredivisie, waar ik vier jaar in heb gespeeld.'' Luijendijk heeft in die beginperiode nog gespeeld met Mohsen Daghrir (nu trainer van NHC uit Nieuwegein), in een ver verleden handbalinternational van Tunesië, dat in 1998 de Africa Cup won. ''We gingen met het team naar Tunesië, ik weet nog dat hij daar niet over de straat kon. Hij had zich met een belangrijke goal onsterfelijk gemaakt voor het land, dat daarmee een ronde verder kwam en later de Africa Cup won.'' Luijendijk heeft in zijn keeperscarrière drie knieoperaties achter de rug. ''Ik was 16 jaar toen mijn kruisbanden eruit werden gehaald. Later bij HARO ben ik ook nog enkele keren geopereerd en werd er nog een nieuwe kruisband ingebracht. Op topniveau was het over en ben nog op een lager niveau gaan keepen. Ik dacht op ervaring een heel eind te komen, maar na een wedstrijd had ik drie dagen nodig om weer overeind te komen.'' Dus keerde Luijendijk in 2017 terug op het oude nest om naast John Geul assistent-trainer te worden. ''Door blessureleed van de keepers stond ik weer onder de lat, was ik meer keeper dan trainer en in het vorige seizoen heb ik het hele jaar gekeept.''
De 38-jarige inwoner van Spijkenisse heeft zijn keeperscarriere definitief afgesloten en is begonnen aan de nieuwe uitdaging bij Helius. ''De doelstelling is om in het linker rijtje te komen en daarnaast de kloof tussen het eerste en tweede team met de inpassende jeugd kleiner te maken. We hebben met talentvolle A-junioren als Equilius Jansen, Jesper Schurink en Joel Spoor goede spelers, die veel kunnen leren met de ervaren mannen. Het is de bedoeling om de jonge talenten zo lang mogelijk voor de club te behouden en daarnaast spelers, die op hoger niveau geen zin meer hebben om vier keer per week te trainen te enthousiasmeren terug te komen bij Helius.'' Helius speelt zondag in de Opperdam in Volendam de uitbeurt tegen KRAS/Volendam 3.

Helius: Rijnoud Bestebreurtje; Nick Matthijs (3keer), Michael van Leijden (1 keer), Tijmen Bestebreurtje (6 keer), Jeremy Bekker, Nick Hovenkamp (4 keer), Jeffrey Prins, Bas van den Heuvel (3 keer), Yannick Zwaan (3 keer).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant