Afbeelding
Foto's Wil van Balen

'Welkom thuis' reünie Helinium groot succes

Actueel 4.145 keer gelezen

Maanden van te voren konden mensen zich inschrijven voor de reünie en werd erover gesproken op sociale media. Met ruim achthonderd inschrijvingen opende het Helinium zaterdag haar deuren en heette iedereen 'Welkom thuis'.

Burgemeester Milène Junius, zelf ooit lerares, legde de link met hoe de tijd op school onderdeel is van een reis. Met de reünie als ' trip down memory lane.' Ruud van Tergouw zei in zijn toespraak: "Een school is meer dan een gebouw, het is een gemeenschap waar je je thuis kan voelen."

Oud rector Dick Bijdevaate beaamde dat en sprak uit dat het Helinium een school is voor de gemeenschap. Hij vond het dan ook fantastisch om zo veel mensen te zien. Dat de mensen dat sentiment deelden bleek uit het luide applaus dat hij ontving.

Tijdens de reünie konden bezoekers in de feesttent op zoek naar elkaar en een hapje en een drankje nemen. Ook was er de mogelijkheid om een tour door klaslokalen te nemen, lezingen van onder andere oud leerling Manon Benders en Arie van den Ban te volgen, er lag een reünie boek klaar voor iedereen met allerlei foto's en anekdotes van de jaren zeventig tot 2004. Leerlingen van de school traden op met muziek en dans en er werden prijzen verloot, met dank aan sponsoren. Er heerste een speelse en gemoedelijke sfeer, met veel blijdschap en herkenning tussen de bezoekers. In de wandelgangen vonden mensen elkaar en herkenning. '"Kijk, daar gaat Leo! Dat was de conciërge, weet je nog? Gouden man was dat altijd, wilde altijd helpen." Een aantal vriendinnen lopen lachend een lokaal in en roepen, "wij willen nog wel een les biologie!" "Welke leraar noemden we nou ook alweer altijd Pinkeltje?"

Groot Hellevoet vroeg een aantal oud leerlingen wat hen is bijgebleven van hun tijd op school: Claudia Leeflang (34) deed mavo, en gaf nadat ze geslaagd was een Mickey Mouse stropdas aan de rector. Amanda van Leeuwen, bijna 40 jaar, kwam samen met Gaby de Wit, bijna 44 jaar, en vertelden dat zij een geweldige tijd op het Helinium hebben gehad. Lachend vertellen ze beiden dat ze langer dan de bedoeling was over het halen van hun diploma's deden. De leraar Duits noemde me altijd 'Leeuwtje' zegt Amanda en Gaby denkt met een warm hart terug aan de leraren Frans en aardrijkskunde die haar hielpen met over gaan. Mark de Groot, 36 jaar, deelt een anekdote over een schoolkamp waarbij hij een poging deed weg te glippen op zoek naar de meiden. Met een eikeltje tussen de deur had hij zich een weg terug verzekerd maar een gymleraar had hem door. Die leraar gooide zijn biertje weg, pakte het eikeltje uit de deur en viel nadat hij tegen een boom had staan plassen, in slaap. Zo gaf meneer Bijdevaate toe dat hij vroeger rondliep als een soort Ché Guevara. 'Maar dat was heel lang geleden' lacht hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant