Afbeelding

Aan 't werk met Marlies van Santen

Actueel 1.212 keer gelezen

Marlies werkt bij de gemeente Hellevoetsluis. Zij werkt op de afdeling ROB, Ruimtelijke Ontwikkeling en Beleid.

Wat is de officiële benaming van je functie en hoe lang doe je dit werk al? "Ik ben officieel Medewerker ontwikkeling/beleidsmedewerker ecologie op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beleid van de gemeente Hellevoetsluis. Dat is een hele mond vol en ik spreek liever van stadsecoloog, dat dekt de lading goed en is ook makkelijker". Marlies is de Remco Daalder (stadsecoloog te Amsterdam) van Hellevoetsluis, alleen zij schrijft er geen boeken over (Remco schreef bijvoorbeeld 'Stadse beesten'). Oorspronkelijk komt Marlies uit de omgeving van Leiden en werkt vanaf 2007 bij de gemeente Hellevoetsluis. Ze woont ook in Hellevoetsluis, dus je kunt zeggen dat ze goed op de hoogte is van alles wat hier gaande is op het gebied van ecologie. Ook hobbymatig is Marlies veel bezig met de natuur op Voorne-Putten.

Wat doet een stadsecoloog? "Een stadsecoloog heeft veel taakgebieden! Ik heb natuurlijk een aantal taken die met beleid te maken hebben. Ecologisch beheer valt daaronder, niet te verwarren met groenbeheer. Toen ik hier begon met werken was er nog geen ecologisch beheer en nu is er een gebied van ongeveer 30 hectare waar dat wel het geval is. En ik hoop dat we dat stap voor stap kunnen uitbreiden. We zijn ooit begonnen met 5 pilots en daaruit is de huidige ontwikkeling ontstaan.Het betreft hier grond die in eigendom is van de gemeente – we kopen dus niet hiervoor aan – dat nu bestaat uit gazon of ruw gras. We zetten grasbeheer om in bijvriendelijk grasbeheer. Vriendelijk voor de bijen betekent ook vriendelijk voor de vlinders. Het aantal keer maaien wordt aangepast. We voeren gemaaid gras af, dat voorkomt bijvoorbeeld de groei van brandnetels. Bloemrijk gras inzaaien doen wij meestal niet. We hebben dat wel gedaan, maar de resultaten daarvan vielen tegen".

Marlies is ook heel nauw betrokken bij alle projecten die onder ruimtelijke ontwikkeling vallen. "Ik begin altijd met de wettelijke aspecten. Als je ergens wat wilt doen moet je eerst toetsen of er beschermde planten en dieren zijn in dat gebied. Ik probeer daarna altijd in het zetten op natuur-inclusief bouwen*. Als je ergens gaat ontwikkelen, bekijk dan ook gelijk wat je extra kunt doen voor dieren en planten. Bijvoorbeeld een groen dak, inbouwen van nest-stenen, aandacht voor zwaluwen. Door alle isolatie die aan huizen plaatsvindt gaan er heel veel nest- en verblijfplaatsen verloren. Helaas kan ik nog niets verplichten. Een ander taakgebied is beleid. Het groenstructuurplan loopt tot 2020 en dat is aan vernieuwing toe. Daarnaast zorg ik dat er rekening gehouden wordt met groen en ecologie in zowel het lokale als het regionale duurzaamheidsbeleid. Ik zou graag meer tijd hebben om naar buiten te gaan. Als er ergens ontwikkelingen zijn zou ik deze met het plan in de hand eigenlijk meer moeten bekijken. Maar daarvoor ontbreekt de tijd. Ik doe ook aan educatie. Ik geef wel eens les op basisscholen, bijvoorbeeld wat kun je doen op het schoolplein of in je eigen tuin om alles diervriendelijker te maken. Het gaat mij namelijk aan het hart dat de trend is dat steeds meer tuinen betegeld worden (ikzelf heb nauwelijks tegels in mijn tuin, ik heb niet eens plaats om op te kunnen zitten, dus ik doe wat ik kan). Egels en huismussen nemen hierdoor in aantal af. Zeker ook door de isolatie van woningen waardoor weinig ruimte mee overblijft voor bijvoorbeeld mussen, zwaluwen , maar ook vleermuizen die in spouwmuren wonen".

Welk beroep dacht je aan toen je jong was? "Ik was als kind altijd al bezig met beestjes en bloemen. Ik liep met een schepnetje door de sloot en met een vangnetje om vlinders te vangen. Ik wist al vrij jong dat ik iets met de natuur wilde gaan doen. Ik was breed geïnteresseerd en bij een studie biologie krijg je ook vakken over het menselijk lichaam en dat vond ik ook leuk. Tijdens het eerste jaar van mijn studie biologie kreeg ik college van een stadsecoloog en toen was mijn keuze eigenlijk bepaald. En ik heb er nog steeds geen spijt van".

Is het werk zwaar?"Nee, ik kan het werk niet zwaar noemen. Het is vooral zitten. Soms wil ik wat meer doen dan ik daadwerkelijk kan leveren en dat levert wel eens wat stress op, maar echt zwaar kan ik mijn werk niet noemen".

Wat vind je leuk aan dit werk? "Leuk is het om echt iets te kunnen betekenen voor de natuur in onze eigen omgeving. Als is in de media lees dat het slecht gaat met de biodiversiteit en ik besef dat ik daar wat aan kan doen, dan vind ik dat oprecht fijn. Ik zie ook van alles waar ik niets aan kan doen, maar probeer zo veel mogelijk mijn best te doen op mijn terrein. Ik noemde eerder de 30 hectare die ecologisch beheerd worden. Dat zijn onder andere de Struytse Zeedijk, het Kooisteebos, langs de Nelson Mandelalaan, een gebied langs het kanaal en nog een stuk of 10 andere kleinere locaties. Daarnaast zijn er nog diverse oevers die natuur-vriendelijk zijn aangelegd. Ik kan daar oprecht blij van worden. Ik ben denk ik de enige in Hellevoetsluis die bij veel onkruid niet belt om het te laten weghalen, maar die denkt 'goh, daar hebben de bijen wat aan'".

Wat is minder leuk? "Soms moet ik toezien dat er op mooie locaties bomen gekapt worden. Ik probeer er voor te zorgen dat er zo min mogelijk verdwijnt. Anderen zeggen dan "dit is een ontwikkel-locatie", maar ik probeer toch zo veel mogelijk groen terug te krijgen als er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden".

Als je iets zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn? "Ik hoop dat er nog eens op landelijk niveau voorschriften komen (natuurinclusief bouwen*) waardoor wij als gemeente meer dwingend kunnen opleggen dat er (nog) meer gedaan wordt in ecologische zin. Zodat vleermuizen, gierzwaluwen en mussen – zeker die drie – betere verblijfplaatsen kunnen krijgen dan nu het geval is. Ik zou ook meer locaties veranderen in ecologisch beheer binnen de gemeente Hellevoetsluis".

* Volgens Wikepedia: 'Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zodanig gebouwd en ingericht wordt dat een bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Natuurinclusief bouwen draagt ook bij aan de kwaliteit van de leefomgeving waaronder de gezondheid van bewoners, bevordering van sociale contacten, bevordering van toerisme, het temperen van de temperatuur in een stad en vermindering van de luchtvervuiling in de stad.

Tot slot, is er nog een grappige anekdote te vertellen?"Er volgt een lange zucht. Marlies kan ook na lang nadenken met de beste wil ter wereld geen anekdote bedenken". Ecologie is een serieuze zaak!

'Aan 't werk' is een rubriek in Groot Hellevoet. We belichten hierin het werk van een inwoner van Hellevoetsluis. Bent of kent u iemand die in aanmerking komt voor deze rubriek, stuur dan een email naar redactie@groothellevoet.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant