(foto Wil van Balen)
(foto Wil van Balen) Foto: WILVANBALEN

Gebied Quackstrand krijgt kwaliteitsimpuls én drie windturbines

Actueel 1.586 keer gelezen

In 2018 zijn de voorbereidingen begonnen voor de vernieuwing van het Quackstrand en omgeving. Het doel is om meer strand-, vis- en waterplezier aan het Haringvliet te creëren.

Het Quackstrand werd in de jaren zeventig aangelegd nadat de Haringvlietdam gebouwd was. Ruim veertig jaar later voldoet het niet meer aan de eisen van deze tijd Er komt een boulevard, een extra plek voor horeca, een uitzichtpunt en een nieuwe steiger met botenhelling. Ook blijkt het dat het strand afkalft waardoor er extra zand aangebracht moet worden.Ook de grote parkeerplaats en het fietspad zullen worden aangepast. In september zullen de werkzaamheden aanvangen en naar verwachting in het voorjaar van 2020 klaar zijn. De werkzaamheden zouden eigenlijk deze maand al beginnen, maar de aanleg van een grote steiger, trailerhelling en uitzichtpunt halverwege de Haringvlietdam is uitgesteld in verband met de vergunning waterwet die nog niet is verleend door Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden aan het Quackstrand zouden in het voorjaar 2020 gereed moeten zijn en in hetzelfde jaar worden drie windturbines (12MW) geplaatst in dit gebied zo maakte de gemeente vorig jaar bekend. Hellevoetsluis moet in totaal 12 MW windenergie opwekken, daarover zijn regionale afspraken gemaakt. Een woordvoerder van gemeente Hellevoetsluis geeft aan dat het nog niet bekend is wanneer deze windturbines geplaatst gaan worden. Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf onderzoeken op dit moment onder welke voorwaarden de waterveiligheid gegarandeerd kan worden. "Wij verwachten niet dat de windmolens er in 2020 al zullen staan."

Hoe worden deze 'reuze' windturbines ingepast in de plannen om het gebied op te knappen? Wordt deze kwaliteitsimpuls hierdoor wellicht teniet gedaan? "Het college van B&W wil dat de ambities op het gebied van toerisme en recreatie haalbaar blijven. We streven ernaar de belangen van recreatie en de windturbines zo goed mogelijk samen te laten gaan. Dit zullen we in overleg met de betrokkenen, dit zijn onder andere de recreatieve ondernemers in de omgeving van het Quackstrand en ook met het recreatieschap, verder onderzoeken."

Verwacht de gemeente dat recreanten en ondernemers geen hinder ondervinden van deze windturbines? "We kunnen niet zeggen dat ze er helemaal niets van gaan merken. Er zijn normen voor wat aanvaardbaar is als het gaat om slagschaduw en geluid. De effecten van het windpark worden nader onderzocht, zowel voor woningen, bedrijven en recreanten. We streven ernaar om de overlast voor de ondernemers en recreanten zoveel mogelijk te beperken. De gemeente zal zich ervoor inzetten dat de ondernemers kunnen mee profiteren van de opbrengst van de windturbines.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant