De Hellevoeter Marco Geleijnse (voorop) zag een top-10 plaats in de Ronde van Abbenbroek in de laatste 200 meter in rook opgaan. Foto DR

Marco Geleijnse komt net tekort voor ereplaats

Actueel 619 keer gelezen

Abbenbroek- Thalita de Jong heeft de 39e uitgave van de Wielerronde van Abbenbroek voor elite/belofte-vrouwen gewonnen. De Brielse Marieke van Witzenburg passeerde de streep als vijfde. Bij de elite/beloften/amateurs soleerde Remco Schouten naar de overwinning en Marco Geleijnse uit Hellevoetsluis werd negentiende.

Dan Rolandus

''Ik was blij dat Lonneke er nog bij kwam, want anders had het nog een zwaar karwei geworden'', verklaarde Thalita de Jong. Na 10 kilometer trok Natalie van Gogh (Biehler Pro Cycling Team) uit Nieuw-Vennep de aanval en kreeg Thalita de Jong uit de Belgische crossformatie Chevalmeire Cycling in haar wiel mee. De talentrijke Veendamse Lonneke Uneken (Hitec Products) sloot eveneens aan. De Dirkslandse Marjolein van 't Geloof (Alé Cipollini) en Claudia Jongerius (Belco-Van Eyk) probeerden tevergeefs door de harde wind te geraken om bij het geoliede drietal te komen. Ook een poging van Marieke van Witzenburg (Jos Feron) haalde het niet. Wereldkampioene veldrijden 2016 Thalita de Jong uit Hoogerheide trok de sprint aan en maakte het voor Lonneke Uneken (Hitec) en Natalie van Gogh (Biehler) zelf af. Marieke van Witzenburg (Jos Feron) uit Brielle finishte als vijfde, de Zuidlandse Chanella Stougje (Hitec Products) belandde met de elfde plaats net buiten de top-10.

Marco Geleijnse
Remco Schouten uit Ammerstol soleerde in de laatste ronde van de miniklassieker in Abbenbroek voor elite/beloften/amateurs onder toeziend oog van wielerlegende Joop Zoetemelk naar de overwinning. De elitecoureur van Jan van Arckel, in de winter een vooraanstaand marathonschaatser, maakte al vroeg in de koers deel uit van een kopgroep van twaalf man met verder Robert Berk, Sjors Handgraaf, Niels Immerzeel, Koos Jeroen Kers, Thomas Nieland, Jarri Stravers, Robin Wennekes, Nils Wolffenbuttel en de regiorenners Marco Geleijnse (PRC Delta/Lindeloof) en de Spijkenissers Jordi Talen (UWTC de Volharding) en Olivier van Pelt (Jan van Arckel). De koplopers leken op te gaan voor een plaats op het podium. Maar in de laatste ronde sloot er een groepje aan. Dat was het sein voor Remco Schouten om te vertrekken en solerend naar de overwinning te rijden. Raymond Kreder (Team Ukyo) uit Oudenbosch won de sprint van de groep door Nils Wolffenbuttel (VolkerWessels-Merckx) uit Nigtevecht achter zich te laten. ''De samenwerking in de groep was goed, maar in de laatste drie ronden werd dat minder. Ik koos het zeker voor het onzekere, ben naar die vier man toe gereden en er op en erover gegaan. Het was even afzien, maar het was het waard'', straalde de Ammerstoller.

Jordi Talen, de winnaar van de Ronde van Kralingen, greep met een vierde plaats net naast het podium. Olivier van Pelt uit Spijkenisse, die mee aan de leiding zat in de lange vlucht, finishte als tiende. Marco Geleijnse zat tot en met de laatste ronde mee in de kopgroep, maar kwam aan het einde van de rit uit op de negentiende plaats. ''Het was lekker afzien na een zware week op mijn werk. De vorm, die ik had opgebouwd, werd door vermoeidheid wat minder. Na een weekje rust wilde ik goed zijn in de Ronde van Abbenbroek. Ik probeerde attent van voren te rijden. Al snel vertrok er een groepje van vijf man, waarop we met zeven man op de dijk (Oudelandsedijk, DR) na hard te hebben doorgetrokken aansloten bij de koplopers. We zaten tot met de laatste ronde vooruit, waarop er op dezelfde dijk een aantal renners de oversteek maakten en Remco Schouten gevlogen was. Ik zat op 200 meter voor de finish nog in zesde positie, goed voor een ereplaats, maar toen ik werd ingesloten zakte ik verder terug. Ik ben tevreden over mijn koers, teleurgesteld dat ik geen top-10 plaats kon bemachtigen'', besloot de renner van PRC Delta/Lindeloof.