Afbeelding

Fibromyalgie: van pijn word je moe

Actueel 2.527 keer gelezen

Hellevoetsluis - Reuma Nederland erkent Fibromyalgie als een aandoening waarbij chronische pijn in spieren en bindweefsel de meest voorkomende klachten zijn. (bron: ReumaNederland.nl )

Door Wendy de Wit

Stijfheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slapeloosheid komen ook veel voorkomend voor. Het is een ziektebeeld dat niet op scans aantoonbaar is en waarvan de oorzaak nog onbekend. Als Fibromyalgie eenmaal is vastgesteld door een reumatoloog, dan start de zoektocht naar welke vorm van hanteren van klachten het beste werkt voor de patiënt.

Voor Susanna, 40 jaar, en Nathalie, 43 jaar uit Hellevoetsluis, bij wie Fibromyalgie is vastgesteld, betekent dit dat zij dagelijks rekening moeten houden met de beperkingen die vanuit Fibromyalgie ontstaan.

Voor Susanna houdt het onder andere in dat zij naar nieuwe manieren zoekt om de simpele dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Ze zegt hierover: "Je hebt goede en minder goede dagen, en wanneer je te veel hebt gedaan of te veel stress hebt gehad, merk je dat de volgende dag meteen." Het voor Susanna moeilijk te accepteren dat ze niet meer vanzelfsprekend of spontaan alles kan doen en ze daarbij ook vaak moe is. "Pijn hebben is vermoeiend." Het advies vanuit Reuma Nederland is om met Fibromyalgie een balans te zoeken tussen beweging en rust en vaak krijgen patiënten enige vorm van pijnstilling. Susanna blijft in beweging onder begeleiding van een fysiotherapeut. Nathalie wil niet dat de Fibromyalgie haar leven gijzelt. Ze zegt daarover: "Ik wilde geen slachtoffer zijn maar bestuurder zijn van mijn eigen leven. Ik was vaak ten einde raad op zoek naar oplossingen die me van de altijd aanwezige klachten af zouden helpen." Een reumatoloog in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam gaf aan Nathalie mee dat voeding veel met het menselijk lichaam doet en besprak met haar een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Nathalie voelde dat ze voor een deel zelf de controle kon pakken over haar klachten en heeft zich er verder in verdiept.
"Ik moet nog steeds leven met Fibromyalgie, want van de klachten kom ik niet af, maar ik merk wel, sinds ik supplementen neem, op mijn vitamine B12 let, CBD olie neem en mijn voeding heb aangepast dat ik zelf meer controle heb over het hanteren van mijn klachten en beperkingen."

Fibromyalgie is onzichtbaar voor de mensen die het niet hebben maar voor patiënten alom aanwezig bij alles wat zij in het dagelijkse leven willen doen. Dat leidt soms tot extra onmacht en verdriet bij de patiënt. In de omgeving van de patiënt kan er ook onmacht ontstaan vanuit de worsteling om de gevolgen van Fibromyalgie te begrijpen. Voor meer informatie of lotgenoten contact http://www.fesinfo.nl

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant