Health Fest actie voor Robert Rietdijk-Huisman | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Na een flinke warming-up waren de bezoekers helemaal klaar voor Health Fest
Na een flinke warming-up waren de bezoekers helemaal klaar voor Health Fest (Foto's Wil van Balen en Ger den Reijer)

Health Fest actie voor Robert Rietdijk-Huisman

  •   649 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - Danny Groenendaal en Leonie Bodaan organiseerden een activiteit die er op gericht was om geld in te zamelen voor Robert Rietdijk-Huisman die kampt met de ziekte MS. Robert wil in november in Moskou in het Pirogov's National Medical Surgical Center behandeld worden. De afspraak staat al, maar het benodigde geld heeft Robert nog niet. Leonie kwam vanuit een eerdere actie in contact met Robert en besloot niet stil te blijven zitten.

En nu is er dus een compleet Lifestyle event van de grond gekomen, met onder andere een charity run van 5 km en een charity walk van 2,5 km. Robert is er nog lang niet maar blijft positief. Robert legt nog eens uit wat hem overkomt: "Tien jaar geleden kreeg ik moeite met lopen, in eerste instantie viel het mijzelf niet zo op", vertelt hij. "In de loop van de jaren is het lopen met mijn rechterbeen steeds slechter geworden". De diagnose: PPMS. Dit staat voor Primaire Progressieve Multiple Sclerose.

Op dit moment merkt Robert dat ook zijn rechterarm slechter wordt, evenals zijn ogen. Met medicatie lukt het niet om de ziekte te stoppen en heeft hij een beensteun nodig, deze zorgt ervoor dat zijn voet in de 'looppositie' blijft. Zijn MS is progressief. Robert zal meer uitval gaan krijgen en zijn zicht zal verder achteruitgaan. Hij moet steeds meer rust nemen om te blijven functioneren. Robert, vertelt vlak voordat de run begint: "Het gaat best goed met me, het is redelijk stabiel op dit moment. Ik voel me de laatste tijd goed al blijft m'n rechterbeen natuurlijk het probleem, helaas. Zolang ik mijn rust goed pak gaat het goed, voor zover het natuurlijk goed kan gaan als je MS hebt. Ik probeer ook te blijven genieten, zo was ik van de week op het concert van Duncan in Paradiso, dan kan ik er weer een tijd tegenaan". De acties om geld in te zamelen voor een dure behandeling in Rusland doen Robert goed. "Ik kan niet anders dan blij zijn met de bijna 40.000 euro die we hebben ingezameld, maar het wordt nog een hele toer om de benodigde 90.000 euro binnen te halen", zegt Robert. Toch durft hij al te kijken naar de periode na de behandeling: "Sommige mensen komen toch nog vrij fit terug hoor van de zware behandeling. Ik voel me best sterk dus ik hoop dat ook te mogen meemaken. En daarna ga ik natuurlijk vol goede moed de revalidatie in, daarover zijn de eerste afspraken al gemaakt".

D-day is 17 oktober
Op 6 november wordt Robert door Dr. D.A. Fedorenko welkom geheten in de kliniek in Moskou. De volledige behandeling duurt tot 5 december. Robert legt uit: "Het plan is om enkele dagen tevoren in Moskou aan te komen zodat we nog wat dingen kunnen regelen. D-day is 17 oktober, dan moet het volledige bedrag betaald zijn!". Via de crowdfunding actie zijn heel veel mooie reacties binnengekomen. Anonieme donaties, maar ook van collega's, oud-collega's en oud ploeggenoten van de korfbal. Veel mensen maken een bedrag over en wensen Robert het beste toe. Oud collega's van SoZaWe, waar Robert meer dan 10 jaar geleden werkte, hebben een Bakesale georganiseerd. Er er was natuurlijk de geweldige actie in Muziekcafé BarBiertje waar Sjonnie & Anita door een BarBorrel geld hebben ingezameld. Het Ikazia Ziekenhuis, de werkgever van Robert, organiseerde een benefietdiner. Het plan verder is om verschillende media en zelfs diverse TV-programma's te gaan benaderen. En nu is er dus deze Health Fest actie. Er zijn veel kramen, er is zat te doen voor de aanwezige kinderen en ook aan de inwendige mens is gedacht. Leonie Bodaan – die precies deze zondag 10 jaar getrouwd is – vertelt enthousiast dat de opzet eerst vrij compact was, maar dat het nu een hele happening is geworden waaraan iedereen graag meewerkt. Zo ook palingman Ed van Edjes Palingkot. Hij hoorde vanmorgen toen hij op weg was naar Hellevoetsluis dat om 5.50 uur zijn kleinzoon Zev is geboren. Een ander zou zijn omgekeerd, maar Ed staat 'gewoon' met zijn kraam op het Woordbouwerplein!

Stichting op de bres voor MS
Peter Maliepaard van Stichting op de bres tegen MS uit Stellendam is heel enthousiast over de Russische kliniek. Door een artikel in deze krant is hij in contact gekomen met Robert en hij heeft hem zoveel als mogelijk de hulp van de stichting geboden. Peter is in 2017 met zijn schoonzoon in Moskou geweest en spreekt heel enthousiast over de behandeling. "De specialist is een fantastische en betrokken persoon", zegt Peter. "Hij omhelst zijn patiënten stuk voor stuk en is erg met hen begaan. Zelfs op zijn bruiloft ging hij nog even terug naar de kliniek, toen het even niet goed ging met een van zijn patiënten. En met mijn schoonzoon gaat het zonder meer goed na de behandeling." Op de bres tegen MS zet zich in om de HSCT behandeling ook naar Nederland te halen, maar dat schiet eerlijk gezegd niet erg op. Daarnaast helpt de stichting zoveel mogelijk mensen, op dit moment nog iemand in Hellevoetsluis en ook mensen uit Emmen en Utrecht. Voor meer informatie over de stichting: http://www.opdebrestegenms.nl De stichting is ANBI erkend.

Warming up met Robert Lathouwers
Voor Leonie Bodaan van Gewoon Fit met de lopers aan de warming up begint vertoont zij een filmpje van Robert Lathouders, bekend 800 meter hardloper.
"Een ziekte of aandoening bepaalt niet wat jij bent. Hou een positieve mindset en laat zien dat je een krachtig persoon bent", houdt Robert alle aanwezigen voor. Daarna begint een fanatieke warming up en vervolgens schiet wethouder Hans van der Velde de lopers van de 5 km op weg.

Wilt u Robert helpen?
HSCT staat voor Hematopoietische Stamceltransplantatie. In normale mensentaal betekent dit dat het immuunsysteem wordt herstart met behulp van ingevroren stamcellen. 80% van de behandelde mensen heeft nauwelijks klachten meer na HSCT. Voor de behandeling staat een verblijf van minimaal 7 weken in Moskou, daarna kan revalidatie in Nederland gedaan worden. 'Help me beat MS' heet de actie van Robert op het platform Get Funded die nu ruim een half jaar loopt. "Alle beetjes helpen", zegt hij en op zijn pagina stelt Robert: "Ik hoop dat het echt gaat lukken, dat ik mijn leven weer kan oppakken op een manier die ik wil en niet op een manier die deze ziekte voor me bepaalt".

Kijk op  https://getfunded.nl/campagne/3810-help-me-beat-ms of maak uw bijdrage rechtstreeks over via NL20 RABO 3493 6863 31 op naam van R. Rietdijk.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>