Afbeelding
Foto's Wil van Balen
foto's

'Nederlandse en Britse Mariniers' slaan kampement op in Hellevoetsluis

Actueel 674 keer gelezen

Hellevoetsluis - Afgelopen weekend sloegen de historische Mariniers van Equipage De Delft en de Royal Navy & Marines Landing Party hun kampement uit de tijd van Napoleon op in de Vesting.

Bij het 'Bomvrije Logies' (in 1857 gebouwd als buskruitmagazijn en later ook gebruikt als hospitaal) wordt een kampement opgebouwd en kunnen belangstellenden op zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur demonstraties zien met de vuursteenslotmusketten, het exerceren en het kampleven anno 1801. Op andere momenten tijdens dit weekeinde zijn de historische mariniers, het scheepsvolk, hun vrouwen en kinderen ook op andere plaatsen in de vesting te zien of varen zij met de historische Capiteyns-Chaloupe.

Het 'Bomvrije Logies' ligt op het Unie-Bolwerk aan de oostzijde van de Hellevoetse Vesting. Op deze plaats is in 1801 het 'Corps Mariniers' opgericht. In 1801 werd voor het eerst de naam 'Corps Mariniers' gebruikt, alhoewel de 'Regimenten Mariniers' al sinds 1665 bestonden. Tijdens het weekeinde werd de aanloop naar de "Vrede van Amiëns" uitgebeeld, waarbij in 1801 de Britse Kotter "The Liberty" in de Haaven van Hellevoetsluis aankwam met een bericht van 'vrede', de Britten staakten alle gevechtshandelingen. De Britse Marine en Mariniers verbleven enige tijd in Hellevoetsluis, in afwachting van het antwoord van het Bataafsch gouvernement.

In maart 1803 werd de "Vrede van Amiëns" verbroken en kwam ons land (het Bataafsch Gemeenebest) samen met bondgenoot Frankrijk weer in oorlog met Engeland.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het 'Corps Mariniers' was in 1801-1802 het vaste garnizoen van de Vesting Hellevoetsluis
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant