Afbeelding

Indrukwekkende elfde editie Veteranendag

Actueel 515 keer gelezen

Er was ook dit jaar weer veel belangstelling voor de Veteranendag in Hellevoetsluis. De Veteranendag begon rond 10.00 uur met een toespraak van de burgemeester.'s Middags konden alle aanwezigen genieten van een gezamenlijke traditionele nasimaaltijd. Burgemeester Junius: "Als iets voor de elfde keer georganiseerd wordt kan je wat mij betreft van een waardevolle traditie spreken."

Bij veteranen wordt vaak aan oude mannen gedacht die tijdens WOII of in de Oost hebben gevochten en spannende verhalen te vertellen hebben. Maar dat is niet de realiteit. Sinds WO II worden vele jonge militairen uitgezonden naar gebieden over de hele wereld tijdens vredesmissies. Vredesmissies naar landen die op dat moment wél in oorlog zijn. De soldaten die daar naar toe gaan maken oorlogswreedheden mee. Soldaten die in Afghanistan bijvoorbeeld hebben gediend hebben aan den lijve ondervonden hoe het is om ieder moment op je hoede te moeten zijn en ieder moment op een bermbom te kunnen stappen. Burgers, waaronder kinderen, kunnen zelfmoordterroristen zijn.

Er zijn daarom vele jonge veteranen die bij terugkomst in Nederland de onrust en de angst niet zomaar van zich af kunnen schudden. Soms is het moeilijk om onder woorden te brengen wat ze hebben gezien en meegemaakt. Daarom is de steun van partners, kinderen en familie juist zo belangrijk. Gelukkig is er tegenwoordig maatschappelijke erkenning voor PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).
In het indrukwekkende RTL4 programma 'Beau en de Veteranen' wat de afgelopen weken is uitgezonden was te zien hoe presentator Beau van Erven Dorens met zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen op een wandeltocht gaat in Noorwegen. Deze veteranen hebben de Nederlandse vlag gediend tijdens missies in onder andere Irak, Afghanistan, Libanon of Bosnië. Ze hebben aan deze periode een post traumatische stress stoornis overgehouden. PTSS maakt hun leven tot een voortdurend gevecht. Na afloop van de reis volgt Beau de veteranen nog 9 maanden om te zien hoe het verder met ze gaat. Veel veteranen hebben dit tv-programma zelf met belangstelling gevolgd.

Veteraan Rick Torenstra vertelt over zijn missie naar Afghanistan in 2006/2007 waar het gruwelijk mis ging en zijn weg weer naar boven. Rick is gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan en verloor daarbij een oog en hield – na jaren later pas bleek – hersenletsel over. Noodgedwongen moest hij zijn militaire carrière opgeven. Dankzij zijn zwemploeg vond hij het teamgevoel dat hij daardoor moest missen, weer terug. In 2018 deed hij voor de tweede keer mee aan de Invictus Games. In de middag was er een lezing van Erik Krikke. Erik is Afghanistan veteraan en heeft het boek Operatie geslaagd geschreven. Hierin beschrijft hij zijn ervaringen opgedaan als operatieassistent chirurgie.

"Het is belangrijk dat we horen wat veteranen te vertellen hebben. Want over WOII zijn we het allemaal eens, dat mag nooit meer gebeuren', benadrukt burgemeester Junius. "Daarom herdenken we ieder jaar op 4 mei de doden en vieren wij onze vrijheid op 5 mei." Er zijn op dit moment, slechts op enkele uren vliegen oorlogen en onrustige gebieden waar onze militairen stabiliteit en veiligheid brengen tijdens vredesmissies. Dat verdient diepe waardering en respect."

Er werden herinneringen opgehaald, ervaringen gedeeld en vooral goede gesprekken gehouden door de veteranen. De meesten komen ieder jaar weer naar de Veteranendag. Er werd een moment stilte gehouden voor de veteranen die afgelopen jaar zijn overleden. Zo ook voor Daan Rietkerk die op 99 jarige leeftijd overleed. Daan Rietkerk was een trouwe bezoeker van de Veteranendag. De veteranen werden vanuit het Cultuurhuis in een aantal oude militaire voertuigen door de militairen van Equipage de Delft naar het Veteranenmonument gereden om daar de kranslegging bij te wonen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant