Afbeelding
Foto: Pixabay

Ingezonden brief: Hellevoetsluis zoemt niet meer (2)

Actueel 905 keer gelezen

Donderdag las ik in deze krant de ingezonden brief Hellevoetsluis zoemt niet meer. Ik heb in tegenstelling tot de inzender van die bewuste brief geen last van mannen van de plantsoenendienst die met bosmaaiers mijn tuin vernielen, maar ik herkende wel veel in het zeer actuele onderwerp in de brief. Namelijk de zorgwekkende toestand van de bijen- en vlinderstand in het algemeen en met name in Hellevoetsluis.

Het wekt inderdaad een verkeerde indruk als er bij de gemeentegrens borden worden geplaatst met de tekst Hellevoetsluis zoemt, een insectenhotel op de rotonde bij de Ravense Hoeck is geplaatst, maar het in de bermen van onze stad akelig stil is. Ik laat dagelijks mijn honden uit langs het fietspad tussen de Ravense Hoeck en de Bonsen Hoeck. Een mooi wandelingetje voor de honden en normaal gesproken gonzen de bermen aan beide zijden van de weg van de bijen, libellen, vlinders en andere insecten die daar op de grote hoeveelheid wilde bermplanten afkomen. Dit jaar niet. Ik schrok daarvan, want als je er bewust op let dan is het ineens heel griezelig. Alsof de natuur zegt, ik stop er mee. En dat kan niet, want wij vinden het vanzelfsprekend dat die natuur maar gewoon doorgaat en dat elk seizoen zijn karakteristieke natuurverschijnselen laat zien. Er bloeien volop bloemen, maar dit jaar worden ze nauwelijks bezocht laat staan bestoven. Werkloosheid in de natuur. Wat betekent dat voor volgend voorjaar? Toen het de afgelopen dagen wat zonniger werd kwamen er ook meer bijen tevoorschijn en hoorde je bij enkele planten 'gezoem' van een paar bijen. Dat gaf weer een beetje hoop, maar het was een pril herstel. De volgende avond kwam ik op het fietspad en tot mijn diepe teleurstelling waren de mannen van het loonbedrijf met de klepelbak langs de berm gereden en was een van de bermen volledig kaal gemaaid.

Ik ben geen ecoloog, geen activist, ik draag geen geitenwollen sokken en ik eet echt niet altijd biologisch. Maar ik weet wel dat we met onze landbouwgiffen en de verdringing van natuur- en weidegebieden door landbouwgrond en bebouwing de basis van ons ecologisch systeem de vernieling in drukken. Er worden miljarden besteed aan onderzoek naar buitenaards leven, exoplaneten die wij in ons leven nóóit gaan bezoeken en laat staan bewonen, maar we zijn kennelijk te kortzichtig om ons te realiseren dat de aarde het enige ecosysteem in het bekende universum is waar wij als mens kunnen overleven. Wij dromen ervan om elders een nieuwe aarde te creëren en plunderen en vervuilen degene waar wij thuis horen. Het is de bekende paradox.

Even terug naar de bijen in Hellevoetsluis. Beste ambtenaren en politici van Hellevoetsluis. Probeer dit even goed tot u te laten doordringen dat bijen en insecten de onderste laag van de voedselpiramide, dan wel ons ecosysteem vormen en dat als die wegvalt het hele kaartenhuis in elkaar stort. Begin groots bij de kleinsten. Voeg de daad bij het woord en pas het maaibeleid aan en geef de natuur de kans om op adem te komen. Dan plant ik ook nog wat meer wilde bloemen in de tuin. Ik en met mij velen anderen vinden het echt niet erg als het gras wat langer hoog blijft staan en de verkeersveiligheid komt echt niet zo snel in het gedrang, want Hellevoetsluis zoemt inderdaad niet overal meer en dat is eng.

Peter Mathlener

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij redactie bekend'. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant