Afbeelding

Een hartstilstand gebeurt vaak vlakbij huis

Actueel 975 keer gelezen

Hellevoetsluis - Joop Keijmel weet hoe belangrijk de aanwezigheid van een AED in de buurt kan zijn. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat door een schok kan zorgen dat iemand een hartstilstand overleeft. Een AED betekent vaak het verschil tussen leven en dood.

Want ga maar na: bij 70 % van de mensen die een hartstilstand krijgen gebeurt dat vlakbij huis. Nog eens 14% vindt plaats op straat. Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Als er in veel buurten een AED beschikbaar is, kan dat levensreddend zijn. In Hellevoetsluis hangt inmiddels in een aantal wijken al een AED. Daarom besloot Joop om in actie te komen om geld in te zamelen om in zijn buurt een ook AED te kunnen ophangen. Joop is een man die van aanpakken houdt: binnen acht dagen had hij het benodigde geld voor de buurt-AED binnen. En nu hangt er dus een AED aan de muur van de garages in de Asmusstraat.

Vrijdag 17 mei kwam een aantal buurtbewoners bijeen om Joop samen met wijkagent Mike van der Brugghen de AED te zien onthullen. Joop sprak hierbij de wens uit dat nog enkele buurtbewoners de reanimatie-cursus gaan volgen zodat er nog betere hulpverlening kan plaatsen mocht er iemand in deze wijk een hartstilstand krijgen. Zij kunnen zich bij hem aanmelden: Asmusstraat 16.

Met de aanschaf alleen ben je er nog niet Nadat de AED met buitenkast is aangeschaft ben je er nog niet. Het apparaat moet opgehangen worden en geïnstalleerd en dat kost geld. Daarnaast zijn er jaarlijkse stroomkosten, verzekeringskosten en moeten de batterij en elektroden regelmatig vervangen worden. En dan ben je er nog niet: er zouden meer mensen tot burgerhulpverlener moeten worden opgeleid. Joop heeft tegelijkertijd al enkele mensen

Stichting AED Hulpverlener
Joop Keijmel heeft deze stichting opnieuw leven ingeblazen. Doelstelling is om invulling te geven aan de wens van de gemeente Hellevoetsluis om een AED-dekking over geheel Hellevoetsluis te realiseren.

Ook voor jongeren
Een uitdaging wordt het nog om ook de jeugd te interesseren. Uit recent onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis blijkt dat maar 16% weet hoe een AED te gebruiken. Ruim de helft van de jongeren tussen 12 en 18 jaar weten niet eens wat een AED is!

'Door nu een uur te geven, red je een leven!' is het thema van de landelijke reanimatie-dag die op 25 mei a.s. op 20 locaties plaatsvindt. Meer informatie: https://www.radio10.nl/somertijd/reanimatiedag2019

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant