Afbeelding
Foto: PR

Naar de stembus voor Europees Parlement

Actueel 280 keer gelezen

Op donderdag 23 mei vindt de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement plaats. De stembureaus gingen vanochtend om 7.30 uur open en blijven tot 21.00 uur geopend. 

 De 26 Nederlandse Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers in het Europees Parlement. Mocht het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, dan worden dit 29 Europarlementariërs. In totaal mogen 426 miljoen Europeanen verdeeld over een aantal dagen hun stem uit gaan brengen. Nederland is als eerste aan de beurt. De uitslagen zijn vanaf zondagavond te verwachten als alle 28 lidstaten van de Europese Unie hebben gestemd. 

Waar stem ik voor bij de Europees Parlementsverkiezing?
In de Europese Unie (EU) werken veel Europese landen samen op gebieden als handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs; belangrijke onderwerpen waar we dagelijks mee te maken hebben. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau, waar u voor kunt stemmen. Het Europees Parlement bestaat uit 750 leden(zetels) plus één voorzitter uit 28 lidstaten. Net zoals ons parlement de Nederlandse regering controleert, controleert het Europees Parlement de Europese Commissie. Het Europarlement beslist mee over circa twee derde van de wetsvoorstellen van de Europese Commissie. 

Weet u nog niet wat u moet gaan stemmen kijk dan op https://eu.stemwijzer.nl/#intro

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant