Afbeelding
Foto: Stock
Gastcolumn

Wendy wil het weten....de ramadan

Actueel 489 keer gelezen

Misschien ken je wel iemand die meedoet aan de ramadan. Een van de ramadanners die ik sprak.. ehm.. is dat een bestaand woord? Moet ik ramadan trouwens met een hoofdletter schrijven? Ik, als ongelovige, heb geen idee of ik alles dat met religie te maken heeft met een hoofdletter hoor te schrijven. Als er een taalpurist met me mee leest, ik heb het even opgezocht. Wil natuurlijk zelf ook wel beleefd zijn.

Religies hoeven niet met hoofdletter geschreven worden en volgers of uitdragers van een religie ook niet, maar de heilige boeken, volkeren of plaatsnamen weer wel. Is die taal twijfel ook weer uit de lucht, maar ik dwaal af. Een ramadanner die ik sprak vertelde me dat de reacties op het werk wisselend kunnen zijn. Soms zijn collega's heel lief en eten niet waar hun vastende collega bij is, soms is het voor collega's lastig te begrijpen. Er zijn werkgevers die er rekening mee willen houden, al zijn ze daartoe niet verplicht. Het komt zelden voor dat er in een cao een bepaling over is opgenomen. Ik kan me voorstellen dat als je tijdens de ramadan vol continu werkt dat je de ramadan een keertje overslaat omdat het dan wel erg moeilijk wordt bijvoorbeeld met gebedstijden binnen de beperking die het werk op dat moment met zich meebrengt. Werkgevers verwachten dat de werkzaamheden niet lijden onder wat toch als een privé zaak wordt gezien. Ik sprak een man die in een magazijn werkt waar zijn ramadan collega's soms in de pauzes doorwerken en tegelijkertijd in deze periode meer vrije dagen opnemen. Ik sprak een ramadanner die zich voor kon stellen dat als je niet kan roken tijdens de ramadan en er allemaal een beetje chagrijnig van wordt, de collega's ook niet altijd staan te springen met begrip.

Dat is dan ook het sleutelwoord, denk ik. Begrip. Ik heb de indruk gekregen dat erover gesproken kan worden op het werk. Ik heb zelf in ieder geval niet de indruk gekregen dat er een taboe op ligt. Sterker nog, ik hoor vaak bewondering voor de ramadanners doorklinken en vanuit de ramadanners de wil om erover te vertellen. En een vriendin van mij kreeg op haar werk een suikerfeest traktatie toen de ramadan daarmee werd afgesloten. Terwijl ik dit stukje schrijf heb ik zelf nog niets gegeten en is het halverwege de ochtend. Ik ga straks lunchen met een vriendin. Vriendinnen eten vaak iets bij hun bakkie bijklets. Missen vrouwelijke ramadanners dat? Of met honger de supermarkt in voor die Iftar maaltijd, mag daar een chocolaatje bij? Wordt vervolgd....

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant