De medische vitrine in het Stadsmuseum
De medische vitrine in het Stadsmuseum Foto: Stadsmuseum

Kijkje Alz… in de Vesting; een uitje voor dementerenden

Actueel 653 keer gelezen

Het was vorige week dinsdagochtend 7 mei gezellig druk in het Stadsmuseum tijdens de tweede ochtend die de musea in de Vesting dit jaar onder de noemer Kijkje Alz... samen met de gemeente Hellevoetsluis en Alzheimer Nederland organiseren voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Dick Ottevanger nam in het Stadsmuseum zijn gasten mee de hand van een aantal collectiestukken. De rondleiding stond deze keer in het teken van "Kwakzalverij", waarbij oude medische gebruiken, attributen, zalfjes en pillen besproken werden. Het leverde hilarische verhalen en komische situaties op. Er zijn geen foute of goede antwoorden. Eén van de kenmerken van mensen met dementie is dat ze vaak teruggetrokken zijn, in zich zelf gekeerd, vaak door onzekerheid voor wat gaat komen. Door over herkenbare zaken te vertellen zie je deze mensen vaak ontdooien en ineens op hun praatstoel zitten. Ze beleven het Kijkje Alz… in de Vesting zoals zij zich dat uit het verleden herinneren en voelen zich weer een volwaardig persoon.

De volgende rondleiding van Kijkje Alz… in de Vesting is op dinsdag 11 juni 2019 in het Brandweermuseum, aanvang 10.30 uur. Bent u 11 juni verhinderd, geeft niet, want op donderdag 27 juni is er een Kijkje Alz… in de Vesting op de Buffel. Voor informatie en reservering voor het volgende Kijkje Alz... neemt u contact op met het Droogdok Jan Blanken 0181-310197 of via info@droogdok.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant