Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Meerkoet kiest verkeerde broedplaats

Actueel 5.886 keer gelezen

Hellevoetsluis - Niet elke vogel is even snugger, zoals deze meerkoet die elk jaar een nestje bouwt onder de fontein in de vijver bij Café de Dijk. Een verontrustende bewoner ziet al tien jaar lang hetzelfde meerkoetkoppeltje op deze plek een nest bouwen om eieren uit te broeden - zonder resultaat.

Trudy Bremer woont aan de Zeegat en vertelt: "Ik zie het elk jaar weer gebeuren, dezelfde meerkoeten die onder de fontein een nestje bouwen. Lekker veilig en beschermd, totdat de fontein aangaat. Als de wind verkeerd staat, zie je de spetters water over het nest vliegen. Na anderhalve week broeden geven ze het op en laten de eieren in de steek. Het is moeilijk om aan te zien." Een meerkoet broedt gemiddeld 21 tot 25 dagen op het nest. Het broedseizoen loopt van maart tot juli waarbij een stel twee tot drie legsels per broedseizoen kan hebben. "Later in het jaar zie ik ze broeden in het riet, soms komen daar wel kuikens uit het ei." 

Mevrouw Bremer heeft het hart op de goede plaats zitten en neemt het op voor de meerkoeten. "Ik heb de gemeente gebeld en gevraagd of ze de fontein kunnen uitzetten, maar dat willen ze niet. Het is ongelofelijk, het is slechts een kleine moeite. Ik hoop dat ze door dit bericht volgend jaar wel rekening willen houden met dit meerkoetkoppeltje."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant