De nieuwe voorzitter zal zijn rol op eigen wijze gaan invullen
De nieuwe voorzitter zal zijn rol op eigen wijze gaan invullen Foto: Ilse van den Berg

Voorzittershamer Sempre Crescendo overgedragen

Actueel 1.113 keer gelezen

In het volgende interview met de oude en nieuwe voorzitter van muziekvereniging Sempre Crescendo leest u meer over voorzitterschap van Peter den Tuinder en de overdracht van het voorzitterschap aan Bert Kamphuis.  "Ik wilde geen 'oude regent' worden en ruimte maken voor nieuwe ideeën en invloeden", aldus Peter den Tuinder. 

Peter, waarom geef je het voorzitterschap over na 9 jaar?
Ik heb haar toen geantwoord, maximaal 3 termijnen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een gekozen leider in een democratisch orgaan, na een periode, ruimte moet maken voor nieuwe ideeën en invloeden. Na al die jaren van nauwe betrokkenheid en kennis van zaken, ligt het gevaar op de loer dat je andere en nieuwe initiatieven geen kans geeft. En dat wilde ik niet. Het was voor de vereniging en mij tijd voor iets anders."

Kun je jouw rol in die hoedanigheid toelichten?
We hebben een mooie vereniging, waar je als een vis in het water kan voelen, welke leeftijd je ook hebt. Maar van de bijna 100 leden is meer dan de helft jonger dan 20 jaar. Het is dus belangrijk om goed te blijven luisteren naar de jeugd en ze ook op te voeden in het lid zijn van een vereniging. Dat het dus vooral gaat over het 'verenigen', het zien van de muziek en de andere dingen die je samen deelt en daarop verder bouwen. Gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen, betekent voor mij ook dat je tijdig ruimte maakt voor een nieuwe generatie ideeën.

Wat heb je de afgelopen jaren allemaal met/voor de vereniging gedaan?
Dat is een vraag die ik me voor mijn afscheid als voorzitter regelmatig gesteld heb. Ik hoop in ieder geval dat ik iets voor Sempre Crescendo en haar leden betekend heb, dat kan bijdragen aan een mooie toekomst. Er zijn de afgelopen 9 jaar heel veel positieve impulsen in de vereniging geweest waar ik een hele kleine rol en soms wat grotere rol in had, maar ik hoop dus op blijvende effecten. In een vereniging doe je dingen samen. Zo zou je Sempre Crescendo ook kunnen vertalen uit het Italiaans 'samen sterker worden'. Ik kijk dan ook met enorm veel trots terug op de mijlpalen die we bereikt hebben: renovatie en verbouwing van ons verenigingsgebouw, de invoering van een professioneel opleidingsplan, het organiseren van de eerste Taptoe Hellevoetsluis, oprichting van een jeugdbestuur, beter contact met gemeente en de wereld om ons heen, de ontwikkeling van onze show- en drumfanfare (met de inmiddels gemiddeld 5 extra optredens in het buitenland per jaar) en nog zoveel meer. Er is zoveel gebeurd. Maar wat ik het meeste hoop, is dat de mensen om me heen gemerkt hebben, dat even mopperen mag, maar dat je vanuit dat mopperen de wens kan formuleren wat je wel wil. En als je daaraan gaat werken, dat dit veel positiever en aanstekelijker werkt, dan mopperen wat er allemaal mis is.

Blijf je nu nog wel verbonden aan de vereniging? Zo ja, in welke rol?
Met trots zeg ik, dat ik sinds november 2018 de nieuwe dirigent van het fanfareorkest ben. In juli 2017 heb ik mijn opleiding voor dirigent HaFaBra afgerond. En het was de bedoeling dat ik, na mijn voorzitterschap bij Sempre zou blijven spelen en bij een ander orkest dirigent hoopte te worden. Na het onverwachte vertrek van de dirigent van ons fanfareorkest, heb ik op verzoek van het bestuur het dirigeren als interim-dirigent op me genomen. Afgelopen november heeft het orkest zich uitgesproken of er een sollicitatieprocedure voor een nieuwe dirigent gestart moest worden of dat ik als dirigent benoemd zou worden. En zoals gezegd, ben ik nu de nieuwe dirigent van Sempre Crescendo.

Wie is de nieuwe voorzitter?
Onze nieuwe voorzitter is Bert Kamphuis. We zijn op zoek gegaan naar een meer zakelijk voorzitter. En die hebben we in hem gevonden.

Bert, wat is jouw achtergrond? Ben je allang aan Sempre verbonden?
Nee, ik ben nieuw binnen Sempre Crescendo, omdat men juist een voorzitter zocht die van buiten kwam en zodoende bij besluiten de afwegingen meer neutraal en op een afstand kon bekijken.

Welk instrument(en) bespeel je en sinds wanneer? Ben jij net als Peter een echte Hellevoeter?
Als kind zijnde heb ik al veel met muziek gedaan, op mijn vijfde vestigden mijn ouders zich aan wal, mijn vader was kapitein en zodoende bracht ik mijn eerste vijf levensjaren door op een schip. Al gauw moest ik op accordeon les hetgeen niets voor mij bleek, toen over naar de blokfluit en daarna naar de bugel en de trompet. Later verhuisden we van de stad Groningen naar Scheemda in de provincie en al gauw kwam ik daar bij de lokale muziekvereniging terecht. Daarnaast heb ik jaren orgelles gehad en mocht vaak spelen op de bijzondere pijporgels in de vele kerken in de provincie Groningen. 

Op mijn 17e zijn we verhuisd naar Delft en heb ik nog enkele jaren op het pijporgel in de kerk van het Prinsenhof (toen nog Waalse Kerk) mogen spelen. Met name Bach was mijn grote favoriet. Tijdens mijn diensttijd ben ik de interesse in de klassieke muziek helaas verloren en deed er niets meer aan, iets waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb. Het grootste deel van mijn werkzame leven ben ik ondernemer geweest en ben gedurende 23 jaar woonachtig in ons mooie Hellevoetsluis. Heden ten dage ben ik hier ook gemeenteraadslid voor het IBH. Daarnaast ben ik 14 jaar actief lid van de lokale Lionsclub waarbij ik mij goed thuis voel omdat ik daarbij het gevoel heb iets goeds te kunnen doen voor de (lokale) maatschappij.

Toen ik hoorde dat Sempre Crescendo een nieuwe voorzitter zocht, leek me dat wel wat. Vanaf augustus verleden jaar heb ik de bestuursvergaderingen bijgewoond en begin maart ben ik in de Algemene Leden Vergadering met algehele stemmen aangenomen als voorzitter van een fantastische vereniging waarvan het jongste lid 5 jaar is en het oudste 85 jaar. Allen met dezelfde passie "muziek maken" En toen was voor mij de cirkel qua muziek weer rond.

Wat verwacht je van nieuwe rol als nieuwe voorzitter?
Dat is nog moeilijk te zeggen omdat ik onlangs de eerste bestuursvergadering heb mogen voor- zitten. Daarnaast moet ik mij eerst goed eigen maken wat er allemaal leeft binnen de vereniging. Uiteindelijk zijn de meeste leden het grootste deel van hun leven al lid en dan kom ik als "vreemde eend". Maar ik zal de ingeslagen weg van Peter blijven volgen en zal mij voorlopig voornamelijk toeleggen in diverse fundraisingacties, want ook dat is nodig. De oprichting van een stichting "Vrienden van Sempre Crescendo" is daar bijvoorbeeld één van.

Zijn er behalve het doorgeven van het voorzittersstokje nog meer belangrijke veranderingen binnen Sempre?
Het afgelopen jaar hebben we niet alleen een nieuwe voorzitter en nieuwe dirigent, maar ook een nieuwe slagwerkinstructeur en tambour-maître. Rob Landwehr, die deze laatste 2 taken 8 jaar heeft gedaan, heeft bij de vorige showavond al een stapje teruggedaan. Het leuke is dat hij 'het stokje' van de tambour-maître door heeft kunnen geven aan zijn dochter Demi. Rinus Verschoor is onze nieuwe slagwerkinstructeur. Een ervaren slagwerkinstructeur, die ook weer leuke nieuwe dingen aandraagt bij Sempre Crescendo. Dat zal tijdens de showavond van aanstaande zaterdag 13 april ook te merken zijn.

Kunnen jullie wat vertellen over de showavond van 13 april? Geen thema dit jaar?
Geen thema dit jaar, nee. Voor het goed uitwerken van een thema in muziek en show, met zoveel betrokkenen, heb je zeker een jaar voorbereiding nodig. Aangezien Rinus en Peter halverwege het jaar als instructie gestart zijn was dat niet haalbaar. Wel is er een rode draad door het hele programma verweven. We proberen antwoord te geven op de vraag: "Wat doe jij met muziek?" En we willen iedereen door het stellen van deze vraag ook uitdagen. Uiteindelijk hebben we een prachtig afwisselend showprogramma, met mooie muziek, twirl en dans. Het programma voor de pauze bestaat uit nummers die door de onderdelen apart gebracht worden. Daar laat iedereen zien en horen wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan. Na de pauze doorbreken we de grenzen van de onderdelen en zullen we in één doorlopend programma als één vereniging een prachtige show met veel beweging neerzetten. Dit jaar hebben we ook bijzondere gastoptredens en een nieuwe speaker. Er zijn zoveel mooie nummers dit jaar: Everybody needs somebody to love, Uptown Funk, Rapunzel, Pan, The Music of James Bond en nog veel meer.Naast de gebruikelijke optredens en wedstrijden, hebben we nog 4 optredens in Frankrijk en België gepland staan voor de show- en drumfanfare, het blaaskappelfestival op 29 juni, een uitwisselingsconcert met onze collega's van muziekvereniging Voorne en Putten en Symfonisch blaasorkest Da Capo uit Nieuwerkerk aan den IJssel op vrijdag 28 juni en het fanfareorkest gaat op concours.

Wat doe jij met muziek?
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant